Снимка: Reuters

Режимът на Кадафи рухва - победоносната офанзива на либийската опозиция срещу Триполи, последния бастион на Муамар Кадафи, е водеща тема за всички западни издания.

Подчертава се, че обстановката в Триполи непрестанно се мени и то с такава скорост, че е трудно да се обобщи какво точно се случва.

40-годишното управление на Муамар Кадафи рухва с главоломна скорост, отбелязва в. "Вашингтон пост". Краят на играта в Либия наближава, допълва американското издание в коментарна статия.

Още по темата

Според западни разузнавания в последните пет дни семейството на Кадафи, предчувствайки края, е прехвърлило пари и други авоари извън страната и пак според тези източници полковникът е напуснал Триполи, но е все още в Либия, пише вестникът.

В друга статия "Вашингтон пост" отбелязва, че опозицията е срещнала по-малка съпротива от очакваното по време на настъплението срещу Триполи. За пример се посочва страховитата елитна бригада на Хамис Кадафи, един от синовете на Муамар Кадафи, чиято съпротива е била доста слаба.

Координирането на действията с НАТО помогна на либийските опозиционери да превземат Триполи, отбелязва друг американски вестник - "Ню Йорк таймс". Ударите на натовските самолети в последно време станаха все по-прецизни и САЩ организираха непрестанно наблюдение на районите, контролирани все още от либийските военни, като за целта използваха безпилотни самолети, за да откриват, проследяват и извършват удари по тези сили, допълва вестникът.

В същото време Великобритания, Франция и други страни разгърнаха специални сили на място в Либия, за да помогнат за обучаването и въоръжаването на бунтовниците.

В. "Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на икономическото измерение на бъдещата победа на либийската опозиция в цяла Либия. Тази победа вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените на петрола да тръгнат надолу.

Изданието посвещава и коментарна статия на арестуването на Сейф ал Ислам, един от синовете на Кадафи. Това развитие слага край на неговата доста необичайна дипломатическа кариера, пише вестникът и припомня, че именно Сейф ал Ислам беше сочен за приемник на баща си и за наследник на огромното либийско петролно богатство.

Как и кога режимът на Кадафи ще падне окончателно вече е много по-маловажен въпрос, отколкото кого и какво ще донесе новата ера в Либия, пише в редакционна статия друг британски ежедневник "Гардиън".

Преходният национален съвет с помощта на съветите на западняците вече има план за бъдещето на Либия. В него една от важните точки цели да избегне грешките, допуснати в Ирак, и така въоръжените сили в Либия няма да бъдат разпуснати, като се случи в Ирак, а част от тях ще бъдат задържани.

Вестник "Индипендънт" предупреждава, че опозиционните сили може и да са изпълнени с еуфория, но не бива да се забравя, че те са разделени. Много опозиционни военни вече заявиха, че няма да се подчиняват на заповедите на Преходния национален съвет - политическия орган на бунтовниците и това буди безпокойство за бъдещето на Либия, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase