Бомбардираната резиденция на Кадафи. Снимка: БТА

Либийските бунтовници бавно, но сигурно напредват и превземат пост след пост в укрепената до зъби столица на Либия – Триполи.

Води се операция за изолиране на полковник Муамар Кадафи, обяви базираният в Бенгази Национален преходен съвет.

Започналата в събота вечерта операция "Сирена" протича координирано между Преходния национален съвет и бойците в и около Триполи, посочи пред Ройтерс Ахмед Джибрил, който е говорител на политическия орган на въстаниците, като уточни, че НАТО също участва в операцията.

Той призова либийските бунтовници да се въздържат от всякакво отмъщение в Триполи, като предупреди също за "гнезда" на съпротива от привърженици на Кадафи в столицата, предаде АФП.

Джибрил нарече предизвикателствата пред тях "уникален шанс" и обеща ,че периодът на преход ще даде живот на всички права, за които са се борили.

"Мародерството и насилието биха били обида и петно за нашата революция", предупреди той.

Междувременно бунтовници с флагове на опозицията стреляха във въздуха, навлизайки на Зеления площад в Триполи, доскорошен символ на властта, използван за масови демонстрации от поддръжниците на Кадафи. Опозиционерите незабавно започнаха да наричат мястото "Площада на мъчениците".

Бойците на опозицията не срещат до момента никаква съпротива в квартал Баб ал Азизия, където се намира бомбардираната резиденция на либийския лидер и обещават да установят в скоро време пълен контрол над него.

По улиците на Триполи вече са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под засилена охрана.

След залавянето на Сейф Ал Ислам сега телевизия "Ал Джазира" съобщава, че под домашен арест е поставен и  най-големият син на Кадафи.

По това време Мохамед, който живее в Триполи с майка си, съпругата си и децата си, давал интервю по телефона на телевизията.

Той не се е занимавал с политическа дейност и не е заемал държавни постове.

Къде е обаче самият лидер на либийската революция, както обичаше сам да се назовава Муамар Кадафи, никой не знае, коментира Асошиейтед прес.

"Либия се изплъзва от хватката на един тиранин", заяви американският президент Барак Обама.

Още по темата

В президентското изявление, разпространено от остров Мартас Винярд, където Обама е на почивка, се казва, че бъдещето на Либия сега е в ръцете на либийския народ.

"Най-сигурният начин да се спре кръвопролитието е прост: Муамар Кадафи и неговият режим трябва да признаят, че тяхното управление е стигнало края си.

Кадафи трябва да признае реалността, че вече не контролира Либия. Той трябва да се откаже от властта веднъж завинаги, заяви Обама", цитиран от Ройтерс.

"Ние ще продължим да работим заедно с нашите съюзници и партньори в международната общност за защита на народа на Либия и в подкрепа на мирен преход към демокрацията", обеща американският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase