Снимка: БГНЕС

От петък, 28 юни, Европейският съюз смята отново да наложи мита върху украинските яйца и захар като използва т. нар. “аварийна спирачка”, предназначена да успокои европейските фермери, които протестираха по-рано през година, съобщи "Файненшъл таймс".

Мита от 89 евро на тон върху яйцата и захарта ще бъдат въведени, подобно на митата, които бяха въведени отново за украинския овес през миналата седмица, като тези налози ще останат в сила до юни 2025 г., допълва БНР.

По-рано този месец Ройтерс цитира говорител на ЕК, който потвърди, че Комисията ще въведе мита върху вноса на украински яйца през следващите две седмици, след като бъде достигнато предварително договореното годишно прагово ниво за този внос.

През 222 година, когато започна руската инвазия, Украйна се възползва от специален механизъм, който беше въведен за стимулиране на търговските потоци с ЕС, който е най-важният експортен пазар за страната, намираща се във война.

ЕС обаче определи максимални обеми на внос, след като протестите на фермерите в целия блок определиха евтиния украински внос като нелоялна конкуренция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase