Снимка: Reuters
fallback

Редица държави са изпращали офицери от разузнавателните си служби, за да разпитват задържаните в американския лагер за заподозрени терористи в залива Гуантанамо в Куба, съобщи ДПА, като се позова на документи, разсекретени от сайта "Уикилийкс" и цитирани в "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

В разпитите са участвали агенти от Русия, Китай, Саудитска Арабия, Таджикистан, Йемен, Йордания, Кувейт, Алжир и Тунис.

Документите, базирани на профили на задържаните, съставени от Пентагона в периода 2002-2009 г., описват също как арестантите в Гуантанамо са заплашвали да убият разпитващите, да изпият кръвта им, да ги обезглавят и да си направят сандвичи с телата им.

Американското правителство осъди публикуването на новия "пакет" от секретна информация и отбеляза, че час от нея вече не отразява "сегашното мнение" на правителството за задържаните. Според документите около една трета от 600-те арестанти, които вече бяха изпратени в други страни, са били смятани за "високорискови", преди да бъдат освободени или предадени на властите в други държави.

Oще по темата
Повечето от намиращите се в Гуантанамо 172 арестанти също са класифицирани като опасни за Съединените
щати и техните съюзници.

Документите, съставени при управлението на Джордж Буш, разкриват случаи на хаотично събиране на разузнавателна информация във военните зони, което е довело до затварянето на невинни хора за години поради грешки в данните за самоличността им или просто поради лош късмет.

Новите разкрития на "Уикилийкс" почти не засягат темата за агресивните методи на разпит в Гуантанамо, които предизвикаха недоволство по света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

samodiva

преди 13 години

и между другото *** би трябвало да знаят коя съм и моят е майл защото това се изисква в регистрацията на сайта. И после елементарното възпитание и учтивост изисква да си оставиш ти координатите е не да искаш това от мен ,не е тактично най малкото...

20

samodiva

преди 13 години

vafaculo !не давам нищо !

19

samodiva

преди 13 години

какво ти пука коя съм ? да много съм стара и съм много грозна , почти като смъртта .Ако ви дразни присъствието ми , спирам.Не , не съм журналистка и не искам да бъда :) Обаче много ги уважавам тези хора :)

fallback