Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж каза в интервю за британското списание New Statesman, че разполага със секретни файлове, от чието публикуване трябва да се страхува милиардерът и собственик на медийната империя News Corporation Робърт Мърдок.

Асандж коментира също така въпросът за Брадли Манинг от американската армия, когото Вашингтон подозира за източване на информация към WikiLeaks.

Австралиецът обясни и коя страна е истинският враг на WikiLeaks.

Адвокатите на Асандж изразиха в сряда опасения, че Швеция, която иска екстрадирането му от Великобритания, в крайна сметка ще го предаде на САЩ, където австралиецът може да бъде заплашен от смъртно наказание или излежаване на дълга присъда в Гуантанамо.

Както посочи Асандж, въпреки натиска, оказван върху него и сътрудниците му, съобщенията за проблеми с функционирането на Wikileaks са силно преувеличени. Както призна основателят на сайта, WikiLeaks никога не е публикувал толкова много материали, колкото в последно време.

Още по темата

Асандж посочи, че ако нещо се случи с него или с Wikileaks, веднага ще бъдат публикувани разобличаващи файлове. Съдържанието им е не е известно, но Асандж заяви, че по повод тази информация би трябвало да се безпокои не само правителството на САЩ.

504 документа, с които разполага Wikileaks, могат да се окажат гибелни и за „една телевизионна и радио компания“, медийния магнат Рупърт Мърдок и компанията му News Corporation. Мърдок е сред най-богатите хора в света, припомня NEWSru.

В интервюто Асандж казва още, че „технологичният враг“ на Wikileaks са не САЩ, както би могло да се очаква, а Китай. Тази страна притежава агресивна и сложна технология за прехващане, която стои между всеки китаец и всеки източник на информация, намиращ се извън Китай.

Асандж обаче отбелязва, че те са намерили начин, по който китайците, както и хора от други страни, да могат да имат достъп до Wikileaks.

Във връзка с Брадли Манинг, когото обвиняват, че е предал секретната информация на Wikileaks, Асандж заяви, че никога не е чувал името му, преди то да се появи в пресата. Според австралиеца Вашингтон се опитва да използва делото на Манинг, за да изфабрикува дело срещу основателя на сайта Wikileaks.

В момента 23-годишният анализатор от военното разузнаване на САЩ Брадли Манинг е в единична килия в база на американската морска пехота в щата Вирджиния. Заподозрян е за изтичането на над 250 000 документа от американската дипломатическа поща и военни записи за инциденти в Ирак и Афганистан, които бяха публикувани в интернет. Манинг е заплашен до 52 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase