Снимката на Гайлани, разпространена от ФБР по време на издирването му. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първият затворник от Гуантанамо, съден в граждански съд в САЩ, получи доживотна присъда.

Танзаниецът Ахмед Галани, свързан с атентатите срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., беше признат за виновен през ноември в заговор за увреждане или унищожаване на американска собственост.

Гайлани обаче не беше признат за виновен по обвинението в убийство. След оправдаването му по това и други обвинения, Конгресът спря действията на президента Барак Обама за преместването в САЩ на задържаните в лагера в Гуантамо.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър коментира, че доживотната присъда демострира способността на американското правосъдие да държи терористите отговорни за техните действия.

Преди произнасянето на присъдата обвиняемият, който сега е на 36 години, поиска снизходителност, защото не е имал намерение да убива никого, а по време на престоя му в Гуантанамо е бил измъчван.

През 2001 година други четирима души получиха доживотни присъди заради атентатите от август 1998 година, които отнеха живота на 224 души.

Според обвинението Гайлани участвал в заговор с бойци на Ал Кайда за взривяването на посолствата и им е помогнал да купят експлозивите, поставени в американското посолство в Танзания. Според разследването в нощта преди двата взрива той отлетял за Пакистан.

Гайлани беше подведен под отговорност в САЩ през декември 1998 година, но дълго време се укриваше в Пакистан и Афгатистан.

Той беше заловен през юли 2004 година и затворен в лагера в Гуантанамо през 2006 г.

Миналата година беше спрян процесът на военния трибунал в Гуантанамо и беше прехвърлен в граждански съд в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase