Снимка: Reuters
fallback

В японската атомна електроцентрала, претърпяла авария при разрушителното земетресение на 11 март, започна важна операция по изпомпване на радиоактивна вода, предаде ИТАР-ТАСС.

Целта е да бъде изчистен от смъртоносната течност подземният етаж на на турбинната зала на Втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1" и прилежащите към него тунели на дренажната система.

Наличието на радиоактивна вода не позволява да бъде възстановено електрозахранването, охлаждането и запълването на дупката в корпуса на реактора.

Необходимо е да бъдат изпомпани около 10 хиляди кубични метра радиоактивна вода. За това ще са необходими 26 дни. Водата е прехвърляна в технически резервоар за течни отпадъци. По-рано днес приключиха работите по неговата херметизация.

По оценки на експертите във Втори реактор са се събрали около 25 хиляди куб. м. радиоактивна вода. Тя изглежда изтича от пробойна в басейна на охладителната система на този реактор, която се е образувала вследствие на експлозия на водород.

Японското правителство потвърди, че тази вода е влязла в непосредствен досег с ядрено гориво, така че съдържа опасна концентрация на радиоактивни изотопи на йод и цезий, посочва БТА.

В АЕЦ "Фукушима 1" са се събрали общо над 60 хиляди куб. м. радиоактивна вода, която предстои да бъде изпомпана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

glgsgoq

преди 12 години

21

Анонимен

преди 13 години

tiq da vzemat nekvi merki tepko li sa kvi sa a pravitelstvoto im za ni6to ne stava 6tom ne vzimat u4astie adekvatno oblaka e stignal do romuniq 6e oblu4at celia svqd dokato se nakanqt da napravqt ne6to adekvatno d...a glupcite

20

Анонимен

преди 13 години

Японците са едни азиатски лицемерни гадове, прикрити зад маската на любезността! Долни криминалисти, жадни за печалба. Тази трагедия отдавна надмина щетите от Чернобил, но демократичните световни агенции си мълчат. Заети са да защитават цивилните в Либия.

fallback