Снимка: БГНЕС

Излязоха подробности за човека, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо.

Според Скайнюз извършителят на атентата е писател, автор на няколко сборника с разкази и основател на литературния клуб "Дух", известен с либералните си възгледи.

По данни британската медия 71-годишният мъж се казва Юрай Чинтула и е от град Летице (Южна Словакия).

"Мотивите за престъплението са в процес на изясняване", посочи още Скайнюз.

71-годишният мъж, стрелял по словашкия премиер Роберт Фицо е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице и е писал стихове. Преди осем години той обявил в интернет, че събира подписи за създаване на политическа партия "Движение срещу насилието", пише Denník N.

Той е работил и като охранител в търговски център.

"Насилието често е реакция на хората, като форма на изразяване на обикновеното недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилствени!", пише той тогава.  

Информацията за здравословното състояние на Роберт Фицо е под ембарго. Според местната телевизия "Маркиза" на медицинския персонал в спешното отделение в Банска Бистрица са били отнети мобилните телефони.

Фицо е преминал през компютърна томография. Не е известно какви други изследвания са му били направени.

Словашкият министър-председател все се намира в операционната зала на болницата в Банска Бистрица.

Има опасност премиерът на Словакия Роберт Фицо да остане парализиран за цял живот. "Когато един куршум удари гръбначния стълб, той може да увреди и гръбначния мозък, а това вече са последствия за цял живот", казва един от най-известните парамедици в Словакия Уилям Добиаш. Той допълни, че има опасност от трайно увреждане и парализа.

От изявлението на Добиаш става ясно, че премиерът на Словакия е прострелян в гърдите и в корема.

"Много важни структури и органи са разположени в гръдния кош. Увреждането им може да доведе до трайни последици", коментира лекарят.

"В гръдния кош има и дихателни пътища, чието увреждане от огнестрелна рана причинява затруднено дишане. След това, разбира се, страдат всички органи в тялото", информира парамедикът.

Огнестрелна рана в гърдите може също да увреди хранопровода до такава степен, че той да бъде трайно неработещ: "Тогава човекът остава зависим от хранене през сонда директно в стомаха."

Премиерът Робърт Фицо има троен байпас, заради сериозни проблеми със сърцето в миналото, пише bTV."„Болното сърце нарушава доставката на кислород, кръв и хранителни вещества до всички органи и клетки в тялото", казва Уилям Добиаш, добавяйки, че сърдечните заболявания са много тежко усложнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase