Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) казва, че обмисля дали да преследва Boeing за две смъртоносни катастрофи, включващи неговия самолет 737 Max.

Авиационният гигант е нарушил условията на споразумение, сключено през 2021 г., което предпазва фирмата от наказателни обвинения, свързани с инцидентите, каза DOJ.

Boeing отрече да е нарушил споразумението.

Катастрофите - една в Индонезия през 2018 г. и друга в Етиопия през 2019 г. - убиха общо 346 души.

Производителят на самолети не е успял да "проектира, внедри и наложи програма за съответствие и етика за предотвратяване и откриване на нарушения на законите за измами в САЩ през цялата си дейност", каза DOJ.

Boeing заяви, че очаква с нетърпение възможността да отговори на Министерството на правосъдието и "вярва, че е спазило условията на това споразумение".

Съгласно сделката Boeing плати 2,5 милиарда долара споразумение, докато прокурорите се съгласиха да поискат от съда да оттегли наказателно обвинение след период от три години.

Министерството на правосъдието каза, че Boeing има срок до 13 юни да отговори на обвиненията и че казаното от него ще бъде взето под внимание, докато решава какво да прави по-нататък.

Близки на жертвите призоваха за наказателна отговорност срещу компанията.

"Това е положителна първа стъпка и за семействата предстои дълго време. Но ние трябва да видим по-нататъшни действия от страна на Министерството на правосъдието, за да подведем Boeing под отговорност", каза в изявление адвокатът на семействата на жертвите Пол Г. Касел.

Boeing продължава да се изправя пред интензивно наблюдение относно безопасността на своите самолети, след като неизползвана врата излезе от нов 737 Max малко след излитането през януари, оставяйки зейнала дупка в страничната част на самолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase