Сакине Аштиани. Снимка: БГНЕС
fallback

Иранката, осъдена на смърт чрез замеряне с камъни за прелюбодейство, не беше екзекутирана, обяви иранска активистка, цитирайки анонимни източници от ислямската държава.

"Сакине Аштиани не е била екзекутирана", каза Мина Хади, която е говорителка от Международния комитет срещу екзекуцията с камъни.

"Опасността за живота й обаче остава и това все още може да се случи по всяко едно време – утре, вдругиден", допълни тя, цитирана от АФП.

Присъдата на Аштиани за екзекутиране с камъни беше замразена, след като видни политически и религиозни фигури я нарекоха "средновековна", "варварска" и "брутална".

Бразилия, която е близък съюзник на Иран, предложи да предостави убежище на 43-годишната майка на две деца.

Говорител на правителството съобщи през септември, че присъдата на Аштиани за прелюбодейство се преразглежда, но обвинението за съучастие в убийството на съпруга й остава.

Oще по темата

Според ислямските закони, които са в сила в Иран от Ислямската революция през 1979 г., убийството се наказва с обесване, а прелюбодеянието – с екзекуция с камъни. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

181

бЕдНяК

преди 13 години

Добре, че са отменили смъртната присъда. Дано си е осъзнала грешката и да не я повтаря. Но да защитаваме разпуснатите норми на поведение е самоубийство за нацията.

180

Анонимен

преди 13 години

И тези се водят хора? Егаси нещастниците. Прилича ми на избиване на комплекси на *** маймуни. Мъжете сигурно са толкова некадърни, че не могат сами да си хванат булка и родата му заплюва някое бебе за коет да се ожени. Егаси малоумието. Може ли в 21 век да замерят с камъни за прелюбодействие. А кой определя, че е прелюбодействие, тези дето тичат по магистралките и публичните домове щом излезнат от страната си.

179

Анонимен

преди 13 години

Violetta, там бащите не се радват на дъщери, продават ги още като бебета, но се задължават да им запазят девствеността.Живота им е изцяло под небето и шатрите. Израелското правителство построиха жилищен комплекс,но те отказаха да се принесат, по една причина, жените нетрябва да виждат съвременния живот. В градовете влизат само мъжете на покупки.Итова го има под слънцето!

fallback