Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският технологичен гигант Apple има “много сериоозни” проблеми според правилата на Европейския съюз за технологичните компании. Това посочи еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, след като се появиха информации, че регулаторите подготвят обвинения срещу концерна, предаде CNBC.

Още през март ЕК започнна разследване на Apple, Alphabet и Meta по Законодателния акт за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA) - законодателство в областта на цифровите технологии, чието прилагане започна тази година, съобщава БТА.

Така са начертани няколко притеснения, едно от които е дали технологичният гигант не блокира бизнеси, предлагайки на потребителите им по-евтини опции за продукти или за абонаменти извън магазина за приложение App Store.

Еврокомисар Вестагер допълни, че ЕК “има сериозни проблеми с Apple”. От компанията до този момент отказват коментар.
 

Вестник Financial Times съобщи, че в разследването Брюксел ще отправи обвинения срещу Apple по Законодателния акт за цифровите пазари. Според източници на вестника - обвненията ще са предварителни и компанията ще може да предприеме действия срещу притесненията на регулаторите.

Ако бъде установено, че нарушава разпоредбите на законодателството, Apple може да бъде глобен с до 10% от общия й световен годишен оборот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase