Снимка: БГНЕС

Иранката, която беше осъдена на смърт чрез замеряне с камъни заради прелюбодейство, ще бъде обесена за убийство, съобщи правозащитна организация, цитирана от Ройтерс.

"Властите в Техеран дадоха разрешение на затвора Табриз за екзекутирането на иранката Сакинех Мохамади Аштиани", съобщи на страницата си в интернет базираният в Германия Международен комитет срещу екзекуцията с камъни.

"Беше съобщено, че тя ще бъде екзекутирана тази сряда, 3 ноември", допълни комитетът.

Иранските власти не са потвърдили информацията. Присъдата на Аштиани за екзекутиране с камъни беше замразена, след като видни политически и религиозни фигури я нарекоха "средновековна", "варварска" и "брутална".

Бразилия, която е близък съюзник на Иран, предложи да предостави убежище на 43-годишната майка на две деца. Говорител на правителството съобщи през септември, че присъдата на Аштиани за прелюбодейство се преразглежда, но обвинението за съучастие в убийството на съпруга й остава.

Още по темата

Според ислямските закони, които са в сила в Иран от Ислямската революция през 1979 г., убийството се наказва с обесване, а прелюбодеянието – с екзекуция с камъни. 

Първият дипломат на Евросъюза Катрин Аштън е дълбоко загрижена от съобщенията, че екзекуцията на иранката, обвинена в прелюбодейство, е "неизбежна", заяви говорител на Аштън.

"Аштън е дълбоко обезпокоена от съобщенията за предстоящата екзекуция на Сакинех Мохамади Аштиани", се казва в изявление.

Тя призова Иран да спре изпълнението на екзекуцията и да преразгледа присъдата й.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase