Снимка: Pixabay

В САЩ алармират, че социалните мрежи са опасни и водят до пристрастяване точно толкова колкото и цигарите. Ето защо главният хирург на САЩ призова Конгреса да се въведат предупредителни стикери, които да предупреждават за вредата от използването им.

Д-р Вивек Мърти каза пред New York Times, че социалните медии са фактор, допринасящ увеличаване на проблемите с психичното здраве сред младите хора. Статистиката показа, че над 95% от младежите не само в Америка, но и в цял свят, са силно зависими от смартфони и приложениятс към тях.

„Време е да изискаме предупредителен надпис за използването на социалните медии. В него трябва да се посочва, че те са свързани със значителни вреди за психичното здраве“, призова д-р Мърти, цитира bTV.

Специалистът е на мнение, че освен на децата, на родителите също трябва да се напомня, че платформите не са безопасни. Той признава, че използването само на предупредителни стикери няма да помогне като цяло, но няма и да навреди. Той го определя като “необходима стъпка” и дава пример с тютюневите изделия.

“Има редица доказателства от проучвания, че предупредителните надписи върху тютюневите продукти повишават информираността и променят поведението на хората“, пояснява д-р Мърти.

Всъщност не е ясно колко бързо могат да бъдат въведени тези предупредителни надписи в социалните мрежи, тъй като законодателната дейност в Конгреса е доста тромава, дори да се постигне съгласие между партиите. Преди това се правят множество изслушвания в Конгреса ползите от тези промени, а след това се разработва и съответното законодателство.

Изданието припомня, че последният федерален закон, насочен към защита на децата от интернет съдържание е приет през 998 години - шест години преди основаването на Facebook. За да се съобразят с федералните разпоредби, компаниите за социални медии вече забраняват на децата под 13 години да си създават профили, но много от тях лесно заобикалят това правило.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase