Снимка: БГНЕС

Заплахата Русия да използва тактически или нискодействащи ядрени оръжия в Украйна не може да се приема с лека ръка, но ЦРУ не е видяло много практически доказателства, които да потвърждават тази загриженост, заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Най-обширният публичен коментар на Бърнс след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари подчертава опасенията, че най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам рискува да ескалира до използването на ядрени оръжия, предаде "Ройтерс".

По-рано в четвъртък Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, предупреди НАТО, че Москва ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в Калининград, руски анклав в сърцето на Европа, ако Швеция и Финландия се присъединят към Атлантическия съюз.

Бърнс говори в Техническия университет в Джорджия за "потенциалното отчаяние" и неуспехите, с които се сблъсква Путин, чиито сили са претърпели тежки загуби и са били принудени да се оттеглят от някои части на Северна Украйна, след като не са успели да превземат Киев.

Още по темата
Поради тези причини "никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност", каза Бърнс.

Въпреки "риторичните изяви" на Кремъл за поставяне на най-големия ядрен арсенал в света в състояние на повишена готовност, "не сме видели много практически доказателства за такива разположения или военни действия, които биха засилили тази загриженост".

Тактическите ядрени оръжия и ядрените оръжия с ниска мощност се отнасят до тези, предназначени за използване на бойното поле, като според някои експерти Русия разполага с около 2000 такива оръжия, които могат да бъдат доставени от въздушни, морски и сухопътни сили.

Коментарите на Бърнс бяха направени в отговор на въпрос на бившия американски сенатор Сам Нън, водещ привърженик на контрола над въоръженията, в края на първата публична реч на ръководителя на ЦРУ, откакто пое ръководството на главната американска шпионска агенция през март 2021 г.

В обширно обръщение бившият американски дипломат заяви, че шпионските служби на САЩ са започнали да събират миналата есен "обезпокоителни и подробни" разузнавателни данни за плана на Путин за "нова голяма инвазия" в Украйна.

Бърнс заяви, че президентът Джо Байдън го е изпратил в Москва през ноември, "за да предаде директно на Путин и на няколко от най-близките му съветници дълбочината на нашата загриженост относно неговото планиране на война и последствията за Русия", ако те продължат.

"Бях обезпокоен от това, което чух", продължи той, като заяви, че макар Путин да не е взел окончателно решение, изглежда е убеден, че силите му ще "постигнат бърза решителна победа на минимална цена".

Путин вярва, че европейските съюзници на Вашингтон са разсеяни от собствената си вътрешна политика, а той разполага с "защитен от санкции" военен ковчег от валутни резерви - каза Бърнс.

"Путин доказа, че греши по всяко едно от тези съображения", каза той.

Руският лидер "се задушава" от недоволство, амбиции и несигурност и очевидно виждаше, че "прозорецът се затваря" за формиране на ориентацията на Украйна в посока към Запада, казва Бърнс, който нарича Путин "апостол на отмъщението".

Разузнаването на САЩ е от съществено значение за борбата на Украйна срещу руските сили, каза Бърнс, чийто дипломатически постове включват и един от тях като посланик на САЩ в Москва.

Според него "престъпленията", които тези сили са извършили в украинския град Буча, са "ужасяващи".

Русия, която многократно е отричала да е насочена срещу цивилни, нарече обвиненията, че нейните сили са екзекутирали цивилни в Буча, докато са окупирали града, "чудовищна фалшификация", целяща да очерни руската армия.

Кремъл твърди, че е започнал "специална военна операция" за демилитаризиране и "освобождаване" на Украйна от националистически екстремисти.

В други свои изказвания Бърнс нарече Китай страшен конкурент, който се стреми да изпревари САЩ във всяка област - от икономическата и военната мощ до космоса и киберпространството.

Амбициите на Китай под ръководството на лидера му Си Дзинпин са "доста заплашителни" и включват възможността Пекин да търси контрол над Тайван с военни средства, каза той.

"Колкото повече се отдалечаваме през това десетилетие, толкова по-голям става този риск", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase