Снимка: БГНЕС

Американски учени са тествали потенциално опасни биологични препарати върху пациенти на Харковската регионална клинична психиатрична болница № 3 от 2019 до 2021 г. Това заяви Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологическа защита (РХБЗ) на руските въоръжени сили.

"В хода на специална операция на територията на Украйна беше установено, че между 2019 и 2021 г. американски учени от лаборатория в град Мерефа (Харковска област) са провели тестове с потенциално опасни биологични препарати върху пациенти на областната клинична психиатрична болница № 3 в Харков", каза той.

Според него лицата с психични разстройства са били подбрани за експериментите, като са взети предвид тяхната възраст, националност и имунен статус.

"Специални формуляри са отчитали резултатите от денонощното наблюдение на състоянието на пациентите. Информацията не е била въведена в базата данни на болниците, а персоналът на лечебното заведение е подписал декларация за неразкриване на информация", добави Кирилов.

Той също така отбеляза, че през януари 2022 г. дейността на лабораторията в Мерефа е прекратена, а цялото оборудване и лекарства са изнесени в Западна Украйна. "Съществуват показания на редица свидетели на тези нечовешки експерименти, чиито имена не можем да разкрием в интерес на тяхната безопасност", заяви началникът на руските войски за биологична защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase