Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Войната може да бъде спряна по дипломатически начин. Освен икономическите санкции, са важни дипломатическите екипи и канали. Това каза Димитър Гърдев, дипломат и председател на комисията по външна политика в 46-то Народно събрание, в предаването „Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков.

Широкомащабните санкции, наложени срещу Русия, досега не са били прилагани към нито една държава. Целият западен свят се обедини около санкциите и е важно дали този инструментариум ще сработи, защото с резервите, с които разполага, Русия може да издържи две години при пълни санкции.

Още по темата

"Трябва да се полагат усилия и на дипломатическата арена”, подчерта събеседникът и допълни, че след приключване на изборния процес във Франция ролята на френския президент ще бъде изключително активна в преките разговори с Владимир Путин.

Дипломацията е единственият начин и единственият подход в настоящата ситуация, защото другото представлява пълномащабна операция върху една огромна групировка от украинските въоръжени сили. Естествено е, че те няма да се предадат без бой, те са изключително мотивирани, добре въоръжени и подготвени, посочи Гърдев.

Залогът за Владимир Путин е цялата негова власт, цялата политика, която беше провеждана 20 години и хората, които са около него. Ако Русия претърпи поражение в Украйна, това е краят на тази кохорта от хора и на неговата лична политическа кариера.

За България сценарият за развитие на бойни действия от порядъка на пет-десет години е изключително негативен и възможно най-лошото нещо, което може да се случи за нас. Дълготрайното проточване на войната е нещо, към което България не трябва да се стреми.  Трябва да участваме активно в намиране на дипломатическо решение за прекратяване на конфликта възможно най-скоро.

"Ядрен удар е самоубийство и това е в сферата на журналистическите хипотези. Може ли една държава да си позволи пълномащабен ядрен удар на територия, която е само на 120 км от нейната”, попита Гърдев по повод вероятността Русия да използва ядрено оръжие, ако бъде сериозно притисната.

По отношение на присъединяването към ЕС на Украйна събеседникът посочи, че няма основания за предоставяне на „бърз коридор” за Киев.

"Имаме ясни и точни разпоредби. Точно определен ред, по който всяка една държава, която е кандидат-член, трябва да премине. Ние го преминахме също”.

Във връзка с присъединяването на Северна Македония към ЕС гостът подчерта, че страната трябва да изпълни условията, подписани от нея в Договора за добросъседство, както ги е изпълнила в Преспанския договор, както си е сменила конституцията и името на държавата. България тогава ще бъде удовлетворена и веднага ще бъде отворен пътят за македонската страна.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase