Снимка: архив, БГНЕС

Гражданин на САЩ е задържан за 10 дни от руски съд за използване на нецензурен език по време на полицейски обиск в апартамента му, съобщи днес вестник "Комерсант".

Прокурорите казаха, че американският гражданин е 36-годишният Анджело Джоузеф Таларико. Той псувал на английски полицаите, пристигнали в московския апартамент на съпругата му, за да извършат обиск като част от разследване на кражба на биткойни в района на Мурманск, пише „Комерсант“.

В полицейски доклад се казва, че американецът, който се е преместил в Русия от Лос Анджелис, крещял на полицаите и използвал две различни думи, „чийто смисъл те разбрали“, пише изданието.

Гражданинът на САЩ отрекъл да е извършил административно нарушение за дребно хулиганство и използване на нецензурен език на публично място.

Той е бил задържан в Москва, признат от съда за виновен и задържан за 10 дни, допълва „Комерсант“, цитиран от Ройтерс.

Адвокатът на американеца отхвърли обвиненията, че клиентът му е псувал и посочи, че по време на обиска той и съпругата му са били в кухнята на апартамента.

Анджело Джоузеф Таларико е загубил обжалването на наложеното му наказание.

САЩ предупреждават своите граждани да не пътуват до Русия, като изтъкват редица причини, включително „потенциал за тормоз и набелязване на граждани на САЩ за задържане от служители на руската държавна сигурност“ и произволно прилагане на закона.

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията между Русия и Запада от най-тежките времена на Студената война, когато Москва и Вашингтон се изправиха един срещу друг във връзка с разполагане на ядрени оръжия по време на кубинската ракетна криза от 1962 г.

В Москва вече не са останали почти никакви американски журналисти, отбелязва Ройтерс. Евън Гершкович, репортер на в. „Уолстрийт джърнъл“, беше задържан през 2023 г. за шпионаж. Пол Уилън, ветеран от морската пехота на САЩ, беше задържан за шпионаж през 2020 г. И двамата отричат обвиненията.

Няколко граждани на САЩ са задържани за по-тривиални престъпления.

Американският сержант Гордън Блек беше задържан на 2 май от полицията в руския далечен източен град Владивосток по подозрение за кражба от руската си приятелка.

Друг гражданин на САЩ – Уилям Ръсел Никъм, получи 10 дни арест за "дребно хулиганство" по-рано тази година, след като беше открит гол на открито, близо до детска библиотека.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase