Сергей Лавров. Снимка: архив, БТА
fallback

Руският план за контрол на химическите оръжия в Сирия, предаден от Москва на Вашингтон за проучване, съдържа 4 точки, предаде Франс прес, като се позова на руския в. "Комерсант".

Първата точка предвижда присъединяване на Дамаск към Организацията за забрана на химическите оръжия. След това Сирия трябва да разкрие къде се намират химическите й оръжия и местата, на които те се произвеждат. Третият етап се състои в разрешаване на инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия да влизат в Сирия, за да правят проверки. И на четвърто място Дамаск трябва да реши в сътрудничество с инспекторите как да унищожи химическите си оръжия.

Все още не е решено кой ще се заеме с унищожаването на химическите арсенали, пише "Комерсант". Не е изключено Русия и САЩ да се захванат с това съвместно.

Oще по темата
Вчера руската страна предаде на американците плана си за международен контрол на сирийските химически оръжия.

Планът ще бъде обсъден днес в Женева на среща на външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров.

Не е изключено двамата да се срещнат и с пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими, който вече е заминал за Женева. "Не изключваме възможността за тристранна среща (с участието на специалния пратеник на ООН за Сирия Лахдар Брахими), за да обсъдим перспективите за конференцията за Сирия "Женева-2", каза руският министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Междувременно представителите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН обсъдиха  в Ню Йорк инициативата на Москва за поставяне на сирийското химическо оръжие под международен контрол. Това съобщи пред журналисти дипломатически източник след приключването на срещата, продължила около половин час, предаде ИТАР-ТАСС. Постоянните представители на Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания разговаряха в постоянното представителство на Русия в ООН. След приключването на срещата участниците не направиха изявления пред журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Емо

преди 10 години

До NBCНещо си прекалил с водката. Сплашили ги с С-300. В Сирия няма С-300.Това го пътвърдиха и руснаците. Да не говорим за авторитетни издания като Милитъри баланс. И руската база не е в Латакия, а в Тартус. А Русия призна, че няма да води военни действия заради Сирия. Реално рускетьорите се интересуват само от парите, които имат да вземат от сирийците и които ще вземат и по-нататък от оръжията, дето им продават, ако асад остане на власт. Пак късмет, че *** маринкин обама си е шубе,

12

Батко ти

преди 10 години

До 11Абе абуриген , този хитър дипломатически ход е на Американците , така са бяха *** че тунела им беше тъмен като.... На 9 в понеделник ако сената беше гласувал "против" - Обама трябваше да си прави харакири от срам , ако беше гласувал "за" американците са 60% против и ще ги линчуват - нямаха грам изход че ходиха се примолиха на Руснаците да ги измукнат от *** дето изсраха .

11

The wizard

преди 10 години

До NBCГолям ход направиха руснаците, няма що :) След като Кери 9 месеца води преговори с тях за премахване на Сирийските химически оръжия и те си правеха оглушки, сега като им показаха дебелия край, изведнъж станаха дипломатични. Иначе те направиха хода (за незнаещата тълпа) :) Толкова късогледи суеци коментират тук, че щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Всички следите агенцията "една жена каза..."

fallback