Снимка: архив, БГНЕС

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков отрече днес твърденията на САЩ, че Русия е изстреляла в космоса противосателитно оръжие, предаде Ройтерс.

Още по темата
Москва се противопоставя на разполагането на оръжия в космоса, подчерта Рябков, цитиран от ТАСС. Той добави, че Русия все още спазва количествените ограничения на ядрените оръжия, предвидени в договора Нов СТАРТ между Москва и Вашингтон.

Освен това руският заместник външен министър призова САЩ да преразгледат "деструктивния си подход към серията руски предложения в тази област". Преди всичко това се отнася "до нашето предложение за разработване на договор за предотвратяване на надпреварата във въоръженията в космическото пространство", уточни той.

Рябков обвини САЩ и в опити за задкулисно подкопаване на БРИКС. Вашингтон не харесва групата, създадена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, защото не може да я контролира, каза той.

Според него БРИКС включва могъщи държави, които не са новаци в международните отношения и за които диктатът на САЩ и опитите им да запазят хегемонията си не са тайна. "Имаме собствени канали, механизми и форми на сътрудничество с всеки от членовете на БРИКС, които се развиват независимо от и въпреки противопоставянето от страна на САЩ", заяви руският заместник външен министър. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase