Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Москва и Дамаск разработват съвместно план за поставяне на сирийските химически обекти под международен контрол, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Предложението за предаване на сирийското химическо оръжие под международен контрол не е изцяло руска инициатива", подчерта Лавров. "Тя произтича от контактите с американските колеги, от вчерашното изявление на Джон Кери, който допусна възможност да се избегнат ударите, ако се реши проблемът с химическото оръжие".

За да използва всички шансове, Москва е предложила на сирийския външен министър Уалид Муалем да обмисли възможността за предаване на химическото оръжие под международен контрол с перспектива за споразумение за пълното му унищожаване, добави той.

Още по темата
Лавров подчерта, че Русия е забелязала широката позитивна оценка за предложението по цял свят, включително от страна на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Във връзка с реакциите на САЩ относно предложението Лавров посочи, че "решението се взема от президента" Барак Обама, който в интервю вчера "нарече това предложение потенциален пробив и заяви, че предпочита дипломатическо решение на кризата".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase