Снимка: Samuel Ijimakin от Pixabay

Компанията Neuralink (“Нюралинк”), която е собственост на Илон Мъск, е получила разрешение за имплантиране на мозъчен чип на втори пациент, съобщи Ройтерс, позовавайки се на "Уолстрийт джърнал".

След като компанията е разрешила проблемите с имплантацията на първия пациент, вече има зелена светлина от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ и може действа за ново чипиране на пациент. 

Още по темата
Агенция “Ройтерс” съобщи миналата седмица, позовавайки се на свои източници, че малки жици, имплантирани в мозъка на първия пациент са се разместили. Компанията е знаел за проблема отдавна и е работила по отстраняването му.

В края на януари тази година компанията на Илон Мъск съобщи за успешна имплантация на чип в мозъка на човек. Доброволецът е 29-годишният Нолан Арбо, който е бил парализиран осем години преди имплантацията, вследствие на инцидент, загубвайки чувствителност от раменете надолу. След като е имплантиран чип в мозъка му, мъжът започва да движи курсора по шахматната дъска на своя лаптоп.

Месец по-късно обаче имплантът е спрял да изпраща сигнали, необходими за преобразуване на мислите му в движение на курсора.

Компанията на Мъск Neuralink е основана през 2016 година. Разработва чипове, чиято перспектива е да могат да се имплантирани в човешки мозък. Илон Мъск смята, че подобни устройства биха позволили на човека да се превърне в киборг, способен да се противопостави на изкуствения интелект.

На 23 май 2023 година компанията обяви, че е получила разрешение за клинични изпитвания върху хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase