Снимка: архив Reuters

Дамаск приветства инициативата на Русия за поставяне под международен контрол на химическия му арсенал, предадоха световните агенции, като цитираха сирийския министър на външните работи Уалид Муалем.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров предложи сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол, а в последствие Сирия да ги унищожи.

Идеята последва аналогично предложение на американския държавен секретар Джон Кери, направено днес с доза скептицизъм по време на визитата му в Лондон.

Предложението на Лавров вече беше приветствано от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и от британския премиер Дейвид Камерън, посочват ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Бан подчерта, че Сирия трябва да се съгласи да постави химическото си оръжие под международен контрол, посочва ИТАР-ТАСС. Той призова за създаване в Сирия на зони под контрола на ООН, където химическите оръжия биха могли да бъдат унищожени, съобщи АФП.

Според Камерън ако Сирия приеме идеята, това ще бъде голяма стъпка напред, предаде Франс прес. Премиерът обаче предупреди, че идеята за предаването на контрола върху оръжията не бива да бъде използвана като тактика за отклоняване на вниманието относно Сирия, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase