Снимка: БГНЕС/EPA

Украинските сили заявиха, че са постигнали известни териториални придобивки, а войници издигнаха синьо-жълтия флаг на страната над новоосвободеното село Благодатне, предаде ДПА.

68-ма украинска бригада заяви, че малко селище на фронтовата линия в до голяма част окупираната от Русия източна Донецка област е било превзето, а руски войници са били взети в плен.

Украинските военни разпространиха видео, на което се вижда издигането на украинския флаг върху полуразрушена сграда в Благодатне.

Селото, което беше център на интензивни боеве през последните дни, се намира на пътя към град Мариупол и някои анализатори предполагат, че Украйна може да се опита да си върне пристанищния град през следващите месеци.

Други предполагат, че Киев иска да прекъсне сухоземния мост между окупирания Крим и Донецк, като изолира руските войски на полуострова.

Още по темата
По-нататък на изток се твърди, че украинските войски са напреднали и в близост до разрушения град Бахмут, сцена на дълга и кървава битка между украинските сили и руските войски.

Високопоставени служители в Киев отказаха да коментират конкретните данни за настъплението.

Съобщава се, че селата в Донецка област Нескучне и Макариука също са били отвоювани.

До момента няма коментар от руските военни. Но руски военни блогъри, близки до Кремъл, писаха, че Благодатне е било изоставено, защото бойците на Москва се опасявали, че могат да бъдат обкръжени.

Село Лобкове в Запорожка област също е превзето от украинците, твърдят блогъри с контакти на бойното поле.

Вече няколко дни украинските въоръжени сили извършват атаки в Донецка и Запорожка област, за да освободят окупираните там територии.

Руските войски са изтеглили бойни части от Херсонска област, за да подсилят контингентите в други части на фронта, например в Запорожка област и в Бахмут в Донецка област, обяви украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр в Киев.

Москва все още не е потвърдила падането на някое от селата, като вместо това говори за отблъскване на украинските нападения в региона.

На други места Украйна твърди, че Русия е взривила още един язовир в Запорожка област, след като в понеделник разруши големия язовир Нова Каховка, което предизвика мащабни наводнения.

Валерий Шершен, говорител на украинските военни, заяви, че силите на Москва са избрали да взривят втори язовир край село Новодаровка, което "доведе до наводнения на двата бряга на река Мокри Яли".

Шершен заяви, че Русия умишлено взривява язовири в региона, за да спре настъплението на Украйна към окупираните територии.

Обхватът на операциите на Украйна остава неясен, но базираният в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната заяви в събота, че силите на Киев атакуват в поне четири фронтови района.

Украйна претърпя някои неуспехи при атаките на руските укрепления. Група украински войници заявиха пред информационната агенция АФП, че са загубили няколко нови бойни машини "Брадли" американско производство при нападение в югоизточната част на Запорожка област в четвъртък. Шест от деветте превозни средства са били разбити, казаха те и добавиха, че се опасяват, че някой е изнесъл информация за плановете им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase