Снимка: БГНЕС

Има партии, които действат за руските интереси. Самата среща с Митрофанова не е пример, но тези партии са инструмент за Русия. Явно са готови да действат в интересите на Русия - да настройват групи в обществото една срещу друга. Това е хибридната война.

Това заяви пред bTV новият министър на отбраната от кабинета "Денков" Тодор Тагарев. В ефира на bTV той гарантира, че България може да предостави допълнително военно-техническа помощ на Украйна и че има възможност за това.

Тагарев обясни, че доставената до момента военно-техническа помощ на Украйна от страна на България е била "оценена доста високо", тъй като е съотвествала на украинските възможности и е била в добро състояние.

Той уточни, че не може да каже какво точно въоръжение е доставила България на Украйна, защото информацията е класифицирана. Става дума за боеприпаси и въоръжение, добави военният министър.

Дали България да даде своите многоцелеви съветски изтребители МиГ-29 на Украйна е въпрос на обсъждане, каза министърът.Причината е, че България няма ресурс да придобие и поддържа т.нар. заместващи изтребители на мястото на МиГ-29. "Нямаме такива пари, а трябва по някакъв начин да поддържаме летателната подготовка на нашия състав", каза Тодор Тагарев.

По повод информацията, че в Черно море се носят мини и експлозиви, Тагарев коментира, че не бива да "пренатягаме нещата", защото България не се намира чак толкова близо до Украйна.

По думите му, докато Русия не се прибере на собствена територия и не "приеме добро поведение", войната в Украйна няма да е приключила:

"Докато Украйна не освободи всички окупирани територии и Русия не обясни как ще изплаща репарациите, няма да има сигурност за нас. Виждате какво става в Черно море и сега с взрива в Нова Каховка - това може да срине туристическия сезон."

Бюджетът за отбрана ще стане 2% от БВП следващата година, а не тази, каза още Тодор Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase