Снимка: БГНЕС

Подполковник от руската армия, който наскоро беше заловен и държан за кратко от членове на групата "Вагнер", преди да бъде освободен на "руските правоприлагащи органи", обвини силите на Евгений Пригожин, че подкопават интересите на руската армия и "поробва" неговите колеги войници.

Видеообръщението следва друг клип с участието на подполковник Роман Веневитин, пуснат в каналите на "Вагнер" тази седмица, в който той изглежда признава, че е "минирал" пътищата за бягство на "Вагнер" и е заповядал да се стреля по техните позиции "докато е бил под въздействието на алкохол".

Това бележи още една точка на ескалация в това, което сега е всеобхватен конфликт между наемниците на Вагнер и руското военно ръководство, сигнализирайки за "нарастващите" политически амбиции на Пригожин, докато войната в Украйна продължава повече от 15 месеца.

"Вагнер"-овците отвлякоха моите бойци, кадрови военни. Използваха ги като роби. Един от тях, след като беше пребит и изнасилен, се самоуби", каза руският военен командир във видео в канала Venevitin_72 в Telegram, очевидно след като е бил освободен.

Бившият пленник продължи с редица други твърдения и обвинения в 11-минутен видеоклип, който също беше публикуван в известни прокремълски канали, включително Baza.

"Евгений Викторович Пригожин, вие открито дискредитирате руските въоръжени сили", каза Веневитин в нещо, което изглеждаше като пряко обръщение към основателя на "Вагнер", позовавайки се на закона за "фалшифициране на войната", по който стотици руснаци бяха вкарани в затвора, а някои получиха присъди, които ще траят десетилетия.

След като заяви, че е бил "освободен от длъжност" след освобождаването му от плен на "Вагнер", Веневитин описа подробно как е бил измъчван от похитителите си, като каза, че "украинските военни никога не са малтретирали затворник толкова зле, колкото "Вагнер" се е отнесъл към него и неговите войски".

Той също така обвини "Вагнер" в дезинформация, опровергавайки твърденията, че неговите сили са "минирали" пътя за отстъпление на наемниците в Бахмут.

"Ние не минирахме тиловите позиции на ЧВК – това е... лъжа. Наемниците нямат "задни позиции", моята вече бивша бригада има. По време на украинската контранастъпление вие, Пригожин, не просто атакувате Генералния щаб на руската армия, вие открито помагахте на врага. Вие дискредитирате руските въоръжени сили, Евгений Викторович Пригожин."

Той също така разказва подробности за предполагаемия си опит, когато е бил измъчван от руските паравоенни формирования, включително лишаване от сън и побоища, като казва, че видеото на очевидното му "признание" е заснето под натиск.

Тази седмица Пригожин, публикува видеото с "признанията", обвинявайки Веневитин (и руските военни) в опит да задушава дейността на "Вагнер" в Украйна.

Той отрече подполковникът да е бил "държан в плен" и каза, че е бил предаден в ареста на руските власти.

В друго видео шефът на "Вагнер" заплаши да изпрати наемниците си към Москва и каза, че се опасява, че руското правителство може да извърши ядрен удар срещу собствения си регион Белгород.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase