Снимка: Flickr
fallback

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров е осъден и на втора инстанция на 10 години затвор за присвояване на почти 5 млн. лева, съобщи "Правен свят".

Oще по темата

Това е решил Военно-апелативният съд в София, като е потвърдил в тази част от присъдата на първата инстанция. От решението е видно обаче, че докладчикът по делото полковник Румен Петков е бил на особено мнение. Председател на състава е бил полковник Димитър Фикиин, а решението е изготвено от член-съдията полковник Цаньо Ангелов.

Обвинението срещу Киров е, че в периода от 2007 г. до 2011 г. е присвоил парите, като за улесняване на присвояването съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Документите, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

През август м.г. Военният съд в София прие, че Киров наистина е отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и др. Кирчо Киров пък беше категоричен, че парите са харчени за вербуване на информатори, а делото срещу него е политическа поръчка.

Военният съд му беше наложил забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства за срок от 15 години. Военните магистрати уважиха изцяло и предявения от НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева.

На втора инстанция Киров е оправдан само за това, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание. Забраната на Киров да не заема ръководни постове е намалена на 13 години.

Генерал Киров е подсъдим за присвояване на 4,7 млн. лева през 2007-2011 г. Разследването започна през 2012 г. след сигнал, пратен от сегашния шеф на НРС ген. Драгомир Димитров. Според обвинението по времето на Киров във финансовите документи на службата са отразявани несъществуващи разходи за националната сигурност.

Милионите според Киров са отишли за естеството на разузнавателната работа по всичките й направления, но без да са съставени хиляда фалшиви документа, както твърди прокуратурата.

Още в началото на процеса преди две години Кирчо Киров се отказа от дело по съкратената процедура и каза, че обвинението срещу него е по политически сценарий.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 7 години

в катвора кирчо ще се запознае с ***

7

Американ

преди 7 години

До Анонимен 6:А бе, тикво, чети бе: "пари за изпращането на агенти на мисии, издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети".

6

Анонимен

преди 7 години

Процесът е открито политически.Твърдо заявявам,че разходи от подобен вид е лесно с цел набеждаване да се назоват присвояване. Представете си,че службата е дала на наш човек в арабска страна сума за услуга. Той е изпълнил молбата ни и написал разписка за това на ръка. А сега кажете как ревизора може да провери разхода, особено ако човека вече е починал. За него е лесно /ако му бъде внушено/ да обяви,че парите са присвоени.Сумата е огромна и дори да иска Кирив не може сам да я присвои.

fallback