Ген. Кирчо Киров. Снимка: архив, БулФото

Военният съд осъди на 10 години затвор и конфискация на половината имущество бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Още по темата

Генерал Киров е подсъдим за присвояване на 4,7 млн. лева през 2007-2011 г. Разследването започна през 2012 г. след сигнал, пратен от сегашния шеф на НРС ген. Драгомир Димитров.

Според обвинението по времето на Киров във финансовите документи на службата са отразявани несъществуващи разходи за националната сигурност.

Милионите според Киров са отишли за естеството на разузнавателната работа по всичките й направления, но без да са съставени хиляда фалшиви документа, както твърди прокуратурата.

Още в началото на процеса преди две години Кирчо Киров се отказа от дело по съкратената процедура и каза, че обвинението срещу него е по политически сценарий.

За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото.

За срок от 15 г. ген. Киров ще бъде лишен от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Военно-апелативния съд в срок до 15 дни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase