Председателят на СГС Владимира Янева Снимка: архив, БТА
fallback

Двайсет и пет съдии от Софийския районен съд застанаха зад колегите от СГС, които поискаха оставките на ръководството си.

Oще по темата
Вчера 15 съдии от Градския съд с писмо до ВСС поискаха председателят на съда Владимира Янева и нейните заместници Богдана Желявска и Петя Крънчева да освободят постовете заради случаите с разпределението на делата. Те заявиха, че нямат доверие в действията на ръководството на съда и са обезпокоени, че авторитетът му „ще се срине непоправимо”.

Искането им е на фона на скандала със съдия, обвинена от френския посланик Ксавие дьо Кабан в участие в корупционна схема по отношение на две дъщерни дружества, собственост на френска компания. Според тях това е поредният случай, който поставя под съмнение начина на разпределение на дела.

В писмо до Висшия съдебен съвет те посочват като причина поредния случай, който поставя под съмнение начина на разпределение на дела.

Става дума за твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества, собственост на френска компания.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/temida/2014/12/10/15-sydii-ot-sgs-iskat-ostavkata-na-shefovete-si.248011
 

В днешното искане на съдиите от СРС се казва, че авторитетът на редовите магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система.

Проблемът в СГС е следствие на бездействието, което Висшият съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, засягащи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда, посочват в писмото си магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Mehmed

преди 9 години

Do 4 tuk trolovete sa komunisti samo te mogat bqloto da kazvat chwrno

7

Алекс

преди 9 години

До 2По скоро не се харесва копи/пейст коментара. Истински коментар а не пропаганда си идва от вътре, такива спретнато размножени глупости автоматично говорят за *** или платен пълнител.

6

Pанина

преди 9 години

Според мен ВСС е напълно излишен. Бюрократи, които си пазят местата, понеже повечето от тях са назначени на партиен принцип.След като им свърши мандата отиват във върховните съдилища и така до пенсия. Нека въведат изборност на съдиите. Така няма да зависят от послушковците, изпълняващи поръчки. Когато назначиха Янева - човек на Цв.Цв. куп съдии протестираха и какво от това. Нека те да си избират шефовете на съда, а не да ги спускат отгоре. Председателят на ВАС също е човек на Цв.Цв.

fallback