Председателят на СГС Владимира Янева Снимка: архив, БТА

Петнадесет съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на председателя на съда Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Още по темата
В писмо до Висшия съдебен съвет те посочват като причина поредния случай, който поставя под съмнение начина на разпределение на дела.

Става дума за твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества, собственост на френска компания.

Изострянето на общественото внимание върху този случай, както и реакцията на различни институции показаха, че сме изправени не пред изолирано събитие, а пред системен проблем, заявяват съдиите.

Според тях проблемът е следствие на бездействието, което Висшият съдебен съвет е проявявал както по отношение на предходни случаи, поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не е изяснявано дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда.

В писмото си съдиите искат ръководството на СГС, което разпределя дела, да се оттегли, като се мотивират, че нямат доверие в действията му.

Обезпокоени сме, че авторитетът на Софийски градски съд, в който работим, ще се срине непоправимо, допълват магистратите.

Пред ВСС те настояват и за задълбочена проверка на управлението на Софийския градски съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase