Снимка БГНЕС, архив

Адвокатурата въстана срещу спорно разпореждане в Софийския районен съд (СРС) адвокатите да пишат молби, за да получат достъп до граждански дела, по които не представляват страна. Висшият адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия настояват за намесата на Висшия съдебен съвет, както и на Инспектората към него, пише "Лекс".

Разпореждането на съдебния администратор на СРС гласи: "Копие на приложените по дело книжа се предоставят на адвокат, който не е пълномощник по делото, след изрична молба и разпореждане на съдията-докладчик. Предоставяне на достъп до делото се дава само на адвокат пълномощник по него (не се дава за преглед на адвокат без пълномощно от страна по него)".

Според адвокатите такова ограничение е незаконосъобразно и непропорционално. Това е "поредното посегателство върху свободата, независимостта и авторитета на адвокатската професия", смятат те.

Има куп хипотези, в които адвокат има нужда от достъп до дело, по което не е упълномощен. Например, за да се запознае с него и да реши дали да го поеме, когато проучва имот, за който има вписана искова молба, когато дава консултация дали негов клиент да участва в публична продан и т.н.

Адвокатите обясняват, че като професионални участници в работата на съдебната система имат право на достъп до всички дела точно както и магистратите. Така те имат достъп до личните данни на различни хора, но адвокатите имат същите задължения като съдиите и прокурорите - да пазят професионална тайна.

Законът за адвокатурата (ЗА) регламентира, че само срещу адвокатската си карта адвокатите имат свободен достъп и могат да правят справки по дела, да получават копия от книжа и сведения с предимство в съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната и навсякъде, където е необходимо.

От 1925 г. до днес адвокатите винаги са имали право да правят справки по дела, само удостоверявайки професионалното си качество, казват те. Данните на адвоката се вписват в контролния лист по всяко дело и така има яснота по всяко дело кой адвокат и в какво качество е извършил справка.

Председателят на СРС Александър Ангелов оправдава ограничението с Общия регламент за защита на личните данние (GDPR), както и на Закона за адвокатурата (ЗА).

"Правото на адвоката на достъп до лични данни не може да бъде по-широко от правото на лицето, което представлява", смята съдия Ангелов. Затова и според него само качеството на адвокат не е достатъчно основание за получаване на достъп до лични данни на физически лица, съдържащи се в делата на СРС.

Адвокатите обаче намират ограничението не само за незаконно, но и за затрудняващо работата им по проверка и проучване на дела. Освен всичко, адвокатурата твърди, че съдебният администратор няма право да издава разпореждане като това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase