Съдия Румяна Ченалова Снимка: архив, Булфото

Съдия Румяна Ченалова заяви, че френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан се е заблудил при изразените от него съмнения, че дело срещу френска фирма се е паднало неслучайно на нея.

Още по темата
Съдията беше извикана днес във Висшия съдебен съвет, където трябва да бъде изслушана от етичната комисия на съвета.

Пред журналисти съдия Ченалова коментира, че не е допускала нарушения по делото с френската фирма и това ще се установи. По думите й в публичното пространство се тиражират много неверни неща, а френският посланик е дълбоко заблуден.

Ченалова обаче отказа да коментира кой е заблудил дипломатът и не знае кой би имал интерес от атака срещу нея. По думите й внушенията в публичното пространство срещу нея се дължат на обстоятелството, че е уязвима, няма стабилен гръб, не отговаря на нападките и се е оказала много добра мишена.

Ако аз имах някой зад гърба си, който да ме защити, днес нямаше да съм тук, каза Ченалова, цитирана от БТА.  

Съдията коментира и съмненията за нарушения в системата за случайно разпределение на делата, като заяви, че това са само съмнения и няма доказателства, че някой манипулира системата.

Тя добави, че България е една от малкото държави от Европейския съюз, в която делата се разпределят по този начин, а в повечето страни те се разпределят от председателите на съдилищата.

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет трябва да вземе становище по въпроса със съдия Румяна Ченалова до 17 декември, каза пред журналисти председателят на комисията Ясен Тодоров.

Компютърните специалисти на ВСС ще трябва да направят проверка на архива на делата на Софийския градски съд. Проверка ще направи и Инспекторатът към ВСС, а комисията ще получи и информация от прокуратурата, която би трябвало вече да е сезирана, каза Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase