Снимка: архив, Булфото
fallback

Прокуратурата е започнала разследване на прословутите воаяжи в страната и чужбина на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от държавното обвинение.

Образувани са две досъдебни производства след постъпили сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет на Република България за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28" и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.

Днес, след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на "Авиоотряд 28" на територията на Летище София.

Oще по темата
Иззети са множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София.

Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. пък Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления. 

Причина за това е, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. те са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева.

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/.

При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.).

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август миналата година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които играеше бившият премиер Бойко Борисов за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Парламентът също създаде специална комисия, която има за цел да разследва воаяжите на властта. От последното й заседание стана ясно, че правителственият „Авиоотряд“ 28 е летял по екзотични маршрути по време на управлението на ГЕРБ.

Сред тях са София – Рилски езера, София – Шумен (Паламара), София – ловни стопанства и др. Авиоотрядът е изпратил до комисията справка за всички извършени полети в периода август 2009 - март 2013. Председателят на комисията Венцислав Лаков уточни, че в справката са посочени всички полети по дати и като време, но липсват списъците на хората, които са летели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

megi 55

преди 10 години

Цацаров много се изложи!Мисли си,че народа го смята за независим! За пореден път с тройната коалиция се опитва да отвлече вниманието на протестиращите с дребни жалки манипулации.Сори! Колелото на историята се завъртя необратимо!

148

логично е...

преди 10 години

Та да си дойдем на думата значи!Господинът Б.Б.и неговата партия ГЕРБ поеха властта през 2009 та!Бяха изритани от хората,защото загробиха държавата и не спазиха обещанията си да вкарват в затвора виновниците преди тях.Нали така?Не им потърсихте сметка,нали?Е,сега,герберасти,що се сърдите на прокурори,че търсят сметка на виновните през вашия мандат?Сега гледаме вас,а вие да сте гледали тези преди вас!За това,че сте некадърни,и най-продажни от всички след 89-та сега ще си носите последствията !

147

ставри

преди 10 години

Реваншизъм е това.

fallback