Снимка: архив, Reuters

Депутатът от “Атака“ Венцислав Лаков ще внесе сигнал до прокуратурата за прословутия полет на отбора на "Бистришките тигри" с правителствения самолет.

Това стана ясно на днешното първо заседание на временната комисия, която ще разследва полетите на „Авиоотряд“ 28 по време на управлението на Бойко Борисов, на която Лаков е председател.

Според Лаков няма основание да се извърши такъв полет, освен това заявката за него е направена три дни след като той е осъществен.

По негови думи в самолета на отряда са се возели хора, които принципно не би трябвало да бъдат превозвани от „Авиоотряд“ 28.

Полети се правят по предварителна заявка, а тук става дума за следварителна, заяви Лаков.

Припомняме, че скандалът с правителствените полети избухна, след като стана ясно, че два футболни клуба – „Витоша Бистрица“ и „Чавдар Етрополе“, са летели до Варна, за да играят приятелски мач. „Чавдар Етрополе“ е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е картотекиран във Витоша Бистрица, известен като Бистришките тигри.

Още по темата

Лаков до последно не бил запознат с оставката на генералния директор на правителствения „Авиоотряд“ 28 кап. Пенчо Пенчев, която той подаде по-рано днес.

В последната секунда научавам за тази оставка, заяви Лаков. Той поиска първо да се запознае с мотивите и тогава да коментира.

Лаков отговори и на днешното изявление на експремиера Бойко Борисов, който завел дела срещу него и лидера на “Атака“ Волен Сидеров.

„Нека да опита. Той според мен цели да отклони общественото внимание от случая с неговия вицепремиер, заяви Лаков, като добави, че никъде не е споменавал името на бившия премиер.

Днес Борисов обяви, че ще вземе от Лаков и Сидеров  “купища пари“, които ще качи в чували и ще ги даде на бедните. Лаков иронично заяви, че на него пък му е интересно откъде Борисов финансира исковете, които завежда.

Председателят на комисията обясни още, че Борисов не е взел първата си заплата като депутат.
Доколкото знам, той даряваше доходите си като премиер за сираци, заяви Лаков.

Депутатът определи като “изключително цинично“ изявлението на Борисов, че полетите му помагали на екипа на самолетите и хеликоптерите да натрупват летателни часове. Те трябва да тренират различни специфични техники, нищо тренировъчно и полезно не е превозването на тялото на министър-председателя, заяви Лаков като допълни, че един летателен час на “Кугър“ според специалисти струва 5800 евро.

Временната комисия, която ще разследва полетите на “Авиоотряд 28“, ще задава много въпроси до много институции. Това стана ясно на днешното й първо заседание. Председателят на парламентарната комисия Венцислав Лаков от “Атака“ предложи да бъдат изпратени запитвания до Министерския съвет, който се явява пряк ръководител на авиоотряда, НСО, Министерство на отбраната, самия Авиоотряд 28, Министерство на външните работи, Министерство на земеделието.

Данни ще бъдат изискани и от летище София, Гранична полиция, Агенция Митници, както и Министерство на транспорта, тъй като за известно време „Авиоотрпяд“ 28 е бил на подчинение на това ведомство.

С лека усмивка Лаков предложи да се изиска и информация от футболен клуб „Чавдар Етрополе“ и „Витоша Бистрица“, както и от БФС.

Основният спор на днешното заседание на комисията, в която участват депутатите от ГЕРБ Владислав Горанов и Ивайло Московски, от БСП – Антон Кутев и Жельо Бойчев, от ДПС – Рамадан Аталай и Йордан Цонев, а от “Атака“ - председателят Венцислав Лаков и Маргарита Николова, беше за обхвата на комисията.

И двамата представители на ГЕРБ поискаха да се направи справка и за полетите на тройната коалиция, но предложението им срещна стена – всички останали обясниха, че така комисията ще излезе от обхвата си, тъй като в самото й наименование е записано, че тя ще разглежда периода август 2009 година – март 2013 година.

Горанов беше обвинен в политиканстване, но това го накара да направи историческа справка – защо „Авиоотряд“ 28 се казва така.

„Авиоотряд“ 28 се нарича така, защото е създаден 28 години след социалистическата революция от 1944 година, обясни Горанов. Той допълни, че ако се спазва логиката, сега авиоотрядът трябва да бъде прекръстен.

„Примерно да го наречем „Авиоотряд Бистрица“, иронично му отговори Антон Кутев.

В самото разположение на присъстващите депутати в зала “Изток“ се видя разделението в комисията. От едната страна самотно бяха седнали представителите на ГЕРБ, а от другата – всички останали.

Някакъв невероятен спор предизвика решението кога да бъдат провеждани заседанията на комисията – вторник 14.30, което предизвика недоволството на ГЕРБ, които тогава имат заседание на ПГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase