Снимка: Булфото

Шестима души кандидатстват за ръководители на двете инстанции на Специализирания съд, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Три са кандидатурите за ръководители на Специализирания съд и четири – за Апелативния специализиран съд. Зам.-председателят на Софийския районен съд Георги Ушев е кандидатствал и за двата поста.

Останалите кандидати за първата инстанция са председателят на Районния съд в Сливница Георги Николов и Величка Иванова-Влашева, съдия във Военен съд – Пловдив.

За апелативната инстанция ще се борят освен съдия Ушев, съдията в Софийския градски съд Десислав Любомиров, прокурорът от Софийската районна прокуратура Асен Христов и съдията в Окръжния съд в Сливен Румяна Илиева.

Десислав Любомиров работи в СГС от февруари 2010 г., преди това е бил зам.-шеф на Русенския окръжен съд. През февруари осъденият от него в Русе като тартор на наркобанда Симеон Симеонов – Слънцето, беше задържан, тъй като готвел покушение срещу магистрата.

Още по темата

Това не е първият конкурс за двете длъжности спецсъда, който трябва да заработи на 1 януари 2012 г.  При първата процедура единственият кандидат за първоинстанционния съд Станимир Миров нямаше стаж, а Росен Русев, подал документи за шеф на апелативния спецсъд, сам се оттегли от конкурса.

Той беше изслушан от ВСС, но главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВКС Лазар Груев определиха концепцията му като неубедителна.

Очаква се кандидатите да бъдат изслушвани на първото заседание на ВСС след ваканцията, което ще бъде през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase