Снимка: Булфото

Софийският районен съд остави в ареста Симеон Симеонов, който  бе задържан за подготовка за убийство на съдията от Софийски градски съд Десислав  Любомиров.

Предполага се, че престъпникът искал да си отмъсти на магистрата, който му постановил тежка осъдителна присъда, докато работел в Окръжен съд – Русе. През 2006 г. с още четирима Симеонов получил ефективна осъдителна присъда с наказание 9 години лишаване от свобода като участник в престъпна група за разпространение на наркотици.

Впоследствие двама от осъдените – 40-годишният Пламен Кунчев-Паци и 30-годишният Станимир Стоименов успяват да избягат в Южна Африка, където пребивават с фалшиви документи за самоличност.
Симеонов е освободен през март 2010 г. от затвора Белене, където е бил държан под стража в качеството му на обвиняем. Той е обжалвал присъдата си пред Великотърновския апелативен съд и пред Върховния касационен съд.

Още по темата

По информация на разследващите Паци и Стоименов се свързали през миналата година със Симеонов и му възложили поръчка да убие съдията като акт на отмъщение за постановената присъда.
Той трябвало да организира престъплението и да открие други лица, които да го извършат.

Преки извършители на подготвяното убийство трябвало да бъдат други двама души, неизвестни до момента. Симеонов смятал да напусне България и да се установи в Южна Африка, след което двете лица щели да предприемат действия спрямо магистрата.

Районният съд прецени, че ако бъде освободен, Симеон Симеонов може да извърши друго престъпление или да се укрие от  разследващите органи.  Решението може да се обжалва пред  Софийския градски съд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase