Снимка: Булфото

Парламентът реши да отложи старта на специализираните съдилища за 1 януари 2012 г.

Предложението на депутатите от ГЕРБ за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс беше прието на първо четене. Спецсъдът иначе трябваше да тръгне през август тази година.

Депутатката от ГЕРБ Юлияна Колева мотивира решението за отлагането, защото имат ясното съзнание, че съдът няма да може да започне работата на 12 август, както е записано в закона.

„Зная, че ще търпим критика в тази посока, но по-важното е осигуряването на спокойна подготовка на тези структури“, добави тя.

Мая Манолова от Коалиция за България каза, че специализираният съд е започнал с фалстарт, защото няма назначени съдии, които да правораздават. Тя допълни, че повечето от кандидатите за спецсъда нямат необходимата квалификация.

Манолова заяви и че изборът на председатели на специализираните съдилища е пълно фиаско. „За едната съдебна институция бе подал документи само един кандидат, а той изчезна яко дим, когато се заговори за проверка на работата му”, посочи тя.

„Тази структура е конюнктурна и няма да просъществува дълго. Натискът върху нея от страната на изпълнителната власт ще бъде колосален. От спецсъдиите ще се иска просто да подпечатват обвинителните актове на прокуратурата. Кой уважаващ себе си магистрат ще се постави в подобна ситуация?”, попита риторично червената депутатка.

Още по темата

Колегата й Михаил Миков допълни, че в сградата, предвидена за съда, все още не са изградени съдебни зали и арестни помещения. Той предложи депутатите от правната комисия да отидат на оглед.

Екатерина Михайлова посочи, че Синята коалиция ще подкрепи предложението на ГЕРБ.

„Защото ако това не бъде направено, парламентът ще има принос за задълбочаващия се хаос и сериозните проблеми в съдебната система“, мотивира се Михайлова.

Според Павел Шопов от "Атака" специализираният съд не е панацея, но е много важен елемент за ефективна борба с организираната престъпност.

„Отлагането е фиаско. От целия грохот по темата преди 2 години, сега нещата са вяли. Всичко е било празен звук и фалшива политическа воля. Не идея, а пропаганда. Това е кадрова, идейна, законодателна импотентност. Нямало сграда и подготвени кандидати – това е смешно, абсурдно и протестно. Гласувайте си отлагането на създаването на спецсъда, с което ще решите той да потъне в историята като много други ваши обещания”, заяви Шопов на депутатите от управляващото мнозинство.

В крайна сметка с 82 гласа „за” депутатите приеха на първо четене промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се отлага началото на специализираните съдилища за 1 януари 2012 г.

7 депутати гласуваха „против”, а 14 се въздържаха за отлагането на старта на спецсъдилищата.

Десетима от депутатите на ПГ на Коалиция за България гласуваха „въздържал се”, а 5 – „против”. Един независим депутат се обяви за промените, а един гласува „против”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase