Снимка: Булфото

Единственият кандидат за шеф на Апелативния специализиран съд Росен Русев се оттегли от конкурса, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Русев бе изслушан от ВСС миналата седмица, но членовете на съвета отложиха избора, давайки му срок от една седмица, за да допълни концепцията си. Представянето му беше разкритикувано най-силно от главния прокурор Борис Велчев и председателя на ВКС Лазар Груев, които определиха концепцията му като неубедителна.

В писмо до ВСС Росен Русев обяснява, че критиките, че концепцията му е обща и важи за всеки друг съд, го ласкаят, тъй като според него специализираният наказателен съд не би трябвало да се различава от другите, само делата, които се гледат в него, са различни.

Още по темата
„Срещнах съпротива от колеги, с които считах, че ще работя в пълен синхрон и от които искрено очаквах подкрепа. Всички сме наясно, че тук не става дума за неубедителна моя концепция, а за липса на доверие. След като доверието го няма, желанието ми да работя и да изградя един съд за пример не е осъществимо“, се посочва в писмото до ВСС.

Росен Русев заявява още, че дори да бъде избран за шеф на Апелативния спецсъд и каквато и концепция да представи, при липса на доверие към него изграждането на новото звено няма да бъде ефективно.

Изборът на председател на Апелативния специализиран съд бе първа точка от дневния ред на заседанието на ВСС утре.

Желаещи за председател на първоинстанционния специализиран съд също няма, след като съдия Станимир Миров оттегли кандидатурата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase