Снимка: БТА

Над 70 000 лв. са платени за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и адвокат Петър Лупов – това е записано в обвинителния акт срещу подсъдимите по делото "Килърите".

Парите били платени на три транша. Размерът на първия не бе посочен, а вторият и третият транш били съответно 60 хиляди лева и 10 хиляди лева.

Според обвинението убийствата на двамата са поръчани от Георги Вълев заради спорове по продажбата на "Тракия банк". Групата за мокри поръчки е била ръководена от Петър Стоянов – Сумиста.

Румен Рачев е бил застрелян, тъй като настоявал да получи своя дял от продажбата на банката. Според обвинението той е трябвало да получи 70% от 1 440 000 евро, които акционерите трябвало да разпределят помежду си.

Убийството на Петър Лупов е поръчано, защото е защитавал конкурентни интереси, е тезата на прокуратурата.

Същевременно съдът даде указания на съдебната охрана "да спазва диетичния режим на обвиняемите", след като адвокатът на Петър Атмаджов се оплака, че клиентът му не си е изпил лекарствата. Причината била, че охраната не е дала на подсъдимия купената от защитниците му храна, подходяща за диабетици.

От съдебната охрана обаче отговориха на адвоката, като пуснаха пред журналистите запис от видеокамерите, на който се вижда, че Атмаджов е изял не само своята порция, но и тази на Янко Попов, който отказал да обядва.

Съдът отхвърли и искане на адвоката на Атмаджов за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза за здравословното му състояние и за евентуално спиране на процеса.

Още по темата

Съдия Димчо Луков изтъкна, че Атмаджов е бил прегледан на 24 юни, а и по-рано днес е казал, че се чувства добре и иска делото да продължи.

Не бе прието и искане за медицинска експертиза на Янко Попов – Туцо. Причина за отказа е, че по време на обедната почивка Попов е бил прегледан от екип на Спешна помощ, който не е установил сериозно заболяване.

На излизане от съдебната зала пък Петър Стоянов – Сумиста, хвърли обвинения срещу председателя на Шуменския окръжен съд, в който се гледа делото.

"Попитайте Нели Батанова дали има наказание от Висшия съдебен  съвет по случая "Борилски" и дали там има едно СРС, което се губи", заяви Стоянов на журналистите.

По-късно Батанова заяви, че е наказвана от ВСС, а за споменатото от Сумиста СРС чувала за първи път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase