Процесът се гледа при засилени мерки за сигурност. Снимка: БТА

С искане за отвод на съда и с напускане на съдебната зала от страна на защитата започна делото срещу т.нар. група на „Килърите“.

Днес е първият ден, в който Шуменският окръжен съд гледа процеса – при засилени мерки за сигурност и без журналистите да бъдат допускани в съдебната зала.

Председателят на съдебния състав – съдия Димчо Луков, бе атакуван от адвокат Илиян Василев, защитаващ един от подсъдимите – Георги Вълев. Защитникът обвини съдията в предубеденост, след като той не разреши белезниците на шестимата обвиняеми да бъдат свалени, докато тече делото – нещо, за което настоя защитата.

Към искането за отвод се присъединиха и адвокатите на останалите подсъдими. Според тях оставяйки подсъдимите с белезници, съдът нарушава правото им на лична защита и потъпква човешките и процесуалните им права.

Съдия Луков аргументира решението си с високата обществена опасност на престъпленията, в които са обвинени шестимата мъже.

Адвокатът на Петър Атмаджов – Георги Стефанов, пък поиска отвод и за прокурора Стефка Якимова, която е командирована от Варненската апелативна прокуратура в Шуменската. Мотивът на адвоката е, че не е допустимо прокурор да бъде командирован само заради конкретно дело.

Съдът обаче обяви за неоснователни исканията за отвод както на съдебния състав, така и на прокурора.

Малко по-късно адвокатите на шестимата подсъдими напуснаха съдебната зала.

Още по темата

Илиян Василев заяви, че не приема делото да се гледа при оковани обвиняеми, и обяви, че всички защитници ще напуснат, докато съдебната охрана не реши да свали белезниците на клиентите им.

Съдът се оттегли на съвещание.

Обвиняеми по делото "Килърите" са Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца, Янко Попов – Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.

Сумиста е обвинен като ръководител на престъпна група, създадена с цел умишлени убийства, телесни повреди и палежи. Той ще отговаря пред Темида за организирането на три убийства – на дясната ръка на бизнесмена Христо Ковачки – Борислав Георгиев, на адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase