Веселин Пенгезов. Снимка: Булфото
fallback

До месец Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по делото за отстраняването на Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд.

През януари Висшият съдебен съвет отстрани Пенгезов заради нарушаване на етичния кодекс на магистратите и уронване на престижа на съдебната власт.

Oще по темата

Уволнението дойде покрай имотния скандал с „бедните“ магистратски роднини. Дъщеря му – Ана Пенгезова, е една от сдобилите се с имот в Приморско, регистрирайки се като крайно нуждаеща се.

Според становището на ВСС магистратът е накърнил престижа на съдебната власт, знаейки, че дъщеря му се е сдобила с имота.

Веселин Пенгезов обжалва решението и в края на април тричленен състав на ВАС отмени уволнението му, като в мотивите си посочи, че ВСС не се е мотивирал с кои точно действия Пенгезов е нарушил Етичния кодекс на магистратите и съдебния закон.

Тогава съдиите отбелязаха, че дисциплинарната отговорност се носи за лични действия, а в случая с Пенгезов са установени единствено действия на дъщеря му.

Петчленният състав на ВАС ще се произнесе по делото в законоустановения едномесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 12 години

Ами ние гражданите седим и ги търпим, издържаме ги с данъците си, ненавиждаме ги, леем катран и жупел срещу тях, много сме силни по форумите...а,аз досега един протест срещу съдебната система не съм видял.На живо протест, излизаме и се събираме на точно определено място, с точно определена цел - тотална нетърпимост срещу системата в този и вид, сурови санкции срещу всякакви уронващи престижа и действия от работещите в нея. Ние самите трябва да да затегнем примката около дебелия И врат.

20

Друг адвокат

преди 12 години

Привеждам данни за доверие в съда, от които се вижда, че то е пределно ниско: 9 декември 2010 г., Асоциация Прозрачност без граници : Българите смятат за трета поредна година, че съдебната система е най-податлива на нерегламентирани отношение с индекс 4.3 (индекс 0 липса на корупция, 5 напълно корумпирана) те.е. 86% от съдиите са корумпирани.11 май 2011г., ЦИД (Център за изследване на демокрацията): едва 18.7% са склонни да оценят магистратите положително. Малко над 5% от анкетираните твърдят, че съдиите не вземат подкупи ( т.е. над 90% смятат, че те вземат подкуп). През последните три години не се забелязва никакво подобрение в имиджа на съда и полицията въпреки декларациите на властите, че се провеждат реформи. 31 май , НЦИОМ,: Прокуратурата и съдът продължават да губят доверие през май, като прокуратурата губи 5 % сравнение с май, а съдът 4 %. МБМД, 26 май: Много ниски са стойностите на доверие в ДАНС, съда, прокуратурата. Според Евробарометър (Медиапул, 18 юни, 2011 г.) доверието към съдебната система у нас е в дъното на класацията, като само в Молдова е по-ниско. Едва 17% вярват в ефективността на правосъдието, докато този дял в Дания е 80%, във Финландия 74%, в Австрия 67%, В Швеция 60%, а в Германия 56%. От тези данни се вижда, че мнението на анкетираните не третира ВСС, а съдът и съдебната с-*** като цяло. ВСС в този си състав е рожба на Тройната коалиция, но не вярвам съдът да е накарал тримата съдии от ВАС посредством дъщерите си и престарялата си майка да се обзаведат с ОПС-имоти. Още повече, че там са се включили зам.шефът на апел.съд Бургас Й.Иванов и дъщерята на ген. Пенгезов Ана. Оправдаването на Доган от троен и петорен състав на ВАС също беше направено от независими съдии. Същото се касае за оправдаването на убийците на А.Димитров-Чората от състав на ВКС, чийто членове направо си плюха в очите, за да измъкнат петимата от РМС от осъдителните присъди на 3 инстанции преди това. Рекетът на шефката на варненския адм.съд Цветкова и подправянето на документи от шефа на адм.съд-Бургас бяха дело на шефове на съдии, които трябва да съдят въз основана закона и морала. Присъдата на Ковачки от съдия Александра Йорданова би трябвало да влезе във всеки учебник по наказателно право като пример за осъждане от независим, почтен и с високо чувство за справедливост съдия от елитен съд, според Д.Здравкова гръбнакът на правосъдието на БГ СГС 3 г.условно за укрито ДДС на стойност 16 млн.лв !!!! Карането на лека кола от нафиркани до козирката жени-магистрати е пример на спазване на собствено достойнство в служебния и частния живот.

19

адвокат

преди 12 години

ОТНОСНО МАГИСТРАТИТЕ -ДАЛИ ИМА ПОНЕ 2-3 КОИТО ДА НЕ СА КОРУМПИРАНИ???? ТЕЗИ СА ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА!!! НЯКОИ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ПО КОЛКО ИМОТА ИМАТ!!!!!

fallback