Веселин Пенгезов, който днес бе отстранен от поста председател на Апелативния съд в София, заяви, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов.

„Отстраниха ме, защото така беше наредено“, коментира магистратът пред журналисти.

Той твърди, че решението за свалянето му от председателския пост е незаконосъобразно и необосновано и ВСС не е взел предвид някои факти от съществено значение.

„Мястото, което е отстъпено на дъщеря ми, не е на морския бряг, а в ромската махала и не е атрактивно, не са предприемани никакви действия за строителство и тя се отказа от правото на строеж”, обясни той.

Според Пенгезов с отстраняването му се цели да бъде сложена ръка върху две от най-големите съдилища – Софийския градски и Апелативния.

„Виждате, че сега става битка за поста на градски съдия, ще стане една сериозна битка за поста на апелативен съдия, а овладеят ли се тези два поста, позициите са овладени”, категоричен бе магистратът.

Той припомни атаката от средата на миналата година, когато се появиха информации, че е свързан с някои от задържаните в акция „Октопод“ и проверката на ВСС, която показа, че не познава тези хора.

Пенгезов заяви, че му е оказван натиск по някои дела, на който не се е поддал, след което са започнали ударите срещу него и семейството му. „Първо изгониха жена ми от ДАНС, после започнаха атаки срещу мен”, посочи Пенгезов.

Той добави, че не е в добри отношения с МВР-шефа Цветан Цветанов от февруари миналата година.

По думите му всичко е започнало, когато Софийският апелативен съд е гледал мярката за неотклонение на сочения за приближен на Алексей Петров Антон Петров–Хамстера, който бе задържан при спецоперация „Наглите“.

Още по темата

Пенгезов заяви, че тогава министър Цветанов е разговарял с него и му е оказвал натиск Антон Петров да бъде оставен в ареста, но съдът го пусна.

„Той не беше задържан и оттам започна голямата битка“, отбеляза Пенгезов.

По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов определи като несериозни твърденията на Пенгезов.

Първоначално Цветанов отказа да отговаря на въпроси, свързани с бившия председател на САС, но след това заяви, че не е разговарял с него за това дали Антон Петров–Хамстера да остане в ареста или не.

„Ако г-н Пенгезов има някакви други факти и обстоятелства, нека да ги споделя”, заяви Цветанов и предположи, че днешното решение на ВСС е взето въз основа на фактите и обстоятелствата от извършената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase