Снимка: БГНЕС

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира след публикации за придобити имоти от роднини на магистрати в община Приморско, съобщиха от съвета.

Проверка ще бъде направена за председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, чието име бе забъркано в не един скандал през последните месеци – от оспорване на избора му за шеф на съда, през шумното парти за рождения му ден в деня на катастрофата край Бакаджика, когато загинаха 17 души и бе обявен национален траур.

В четвъртък ВСС излезе със становище по информацията, че Пенгезов е имал връзки с част от арестуваните при операция „Октопод“. Магистратите не откриха той да е свързан с групата.

ВСС ще извърши проверка и за доскорошния прокурор от Апелативната прокуратура в Бургас Йордан Иванов.

Вчера Иванов бе дисциплинарно уволнен заради контакти с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев – Красьо Черния.

Въпреки че уволнението вече е факт и на практика Иванов не е магистрат, възможността да се обжалва решението за уволнение е основанието на комисията да направи проверка и при този случай, съобщават от съвета.

Още по темата

Проверка ще бъде направена и на съдиите от ВАС Панайот Генков (наскоро бе набеден, че е вечерял на една маса с Ангел Христов – единия от т. нар. братя Галеви), Николай Урумов и Андрей Икономов.

Причината е публикация, че дъщерята на Николай Урумов – Деница, е инвеститор в строежа на жилищна сграда в Приморско. Тя е получила имота, след като се е регистрирала като социалнослаба и крайно нуждаеща се.

Деница Урумова е младши съдия в Окръжния съд в Благоевград, а преди това – управител на две големи строителни фирми.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев е сезирал комисията по случая.
 
„Ако се установят и докажат факти, чрез които се нарушават моралните норми на поведение, ще бъдем непримирими в наказанията си към магистратите, независимо от високите постове”, коментираха от Етичната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase