Совалката "Индевър" с експедиция STS-134 се отправи на последния си полет към Международната космическа станция. Космическият кораб стартира в 15,56 ч. българско време от Космическия център "Кенеди" във Флорида.

Командир на екипажа на совалката е Марк Кели, съпруг на Габриел Гифърдс, член на Американския Конгрес, срещу която през януари бе извършено покушение. В екипажа влизат пилотът Грегъри Джонсън и четирима специалисти – Андрю Фюстел, Едуард Майкъл Финк, Грегори Шамитов и италианецът Роберто Витори.
Скачването на совалката с МКС е предвидено за 18 май.

Първоначално стартът на "Индевър" беше планиран за 20 април, но по-късно бе взето решение той да се отложи за 29 април, за да се избегне съвпадането на времето със старта и скачването на руския "Прогрес М-10М". Руският кораб стартира от Байконур на 27 април и се скачи с МКС на 29-и. Но изстрелването на Индевър бе отложен повторно няколко часа преди старта по технически причини.

Задачите на "Индевър"

В рамките на мисията на совалката на МКС са планирани четири излизания на астронавтите в Открития космос.

Една от главните задачи на "Индевър" е доставката и монтирането на станцията на алфа-магнитния спектрометър (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS) – научен уред, предназначен за изучаването на състава на космическите лъчи, търсене на антиматерия, тъмна материя и странна материя. Целта на AMS е проверка на фундаменталните хипотези за строежа на материята и произхода на Вселената. Алфа-магнитният спектрометър ще бъде монтиран на ферменната конструкция на станцията.

Освен това в товарния отсек на совалката се намират транспортната платформа (Express Logistics Carrier 3, ELC-3), на която е монтиран Комплект експериментални материали 8 (Materials on International Space Station Experiment 8), фризер (GLACIER freezer), допълнително оборудване за робота Декстър, две антени S-диапазон, бутилка с газ под високо налягане, резервоар с амоняк и тестово оборудване за системата за скачване "Орион". В товарния отсек са и четири комплекта уреди на отбранителното министерство на САЩ – MAUI, SEITI, RAMBO-2 и SIMPLEX.

"Индевър" ще върне на земята Комплекта експериментални материали 7 (Materials on International Space Station Experiment 7), доставен на станцията от совалката "Атлантис" през ноември 2009 г.

Предпоследната совалка

Стартът на "Индевър" ще стане предпоследният в историята на совалките, която трябва да приключи на 18 юни, когато към МКС ще полети "Атлантис". "Излезлите в пенсия" кораби, включително "Дискавъри", които вече са осъществили последния си полет, ще бъдат предадени в американски музеи. След приключването на ерата на совалките към МКС ще летят само руски кораби "Союз".

Причина за прекратяването на полетите на совалките е изчерпването на ресурса на корабите и огромните финансови разходи за подготовката и обслужването им.

Шефът на НАСА Чарлз Болдън изреди местата, където завинаги ще останат четирите космически совалки след приключване на полетите им. Според него нелетялата никога "Ентърпрайз", която сега се намира в музея на Смитсонския институт, ще бъде преместена в Морския и аерокосмически музей в Ню Йорк.

Нейното място в Смитсонския институт ще заеме совалката "Дискавъри". След завръщането на "Индевър" на Земята тя ще остане на вечна стоянка в Калифорнийския научен център в Лос Анджелис. Последната совалка – "Атлантис" – ще бъде изложена в Космическия център "Кенеди".

НАСА предлага също училищата и университетите в САЩ да получат предмети, свързани с историята на совалките, например парчета от изолационни плочи.

По-рано НАСА и Роскосмос подписаха допълнително споразумение за сумата от 753 млн. долара, продължаващо договора за доставка на астронавти на МКС до 2016 г. Споразумението е разширяване на предишния договор за 355 млн. долара, сключен през април миналата година за периода 2013–2014 г. Новото споразумение ще действа до юни 2016 г.

В рамките на договора кораби "Союз" през 2014–2015 г. ще транспортират до МКС 12 астронавти от САЩ, Канада, Япония и Евросъюза, а през 2016 те ще бъдат върнати на Земята.

Контрактът предвижда също така оказване на услуги по тренировка, следполетна рехабилитация, медицински изследвания и друго необходимо обслужване на астронавтите.

Според договора корабите "Союз" се задължават да вземат и ограничено количество багаж. Това е свързано с транспортирането на членовете на експедициите на МКС и обратно. Също така върху руската страна лежи и отговорността за ликвидирането на отпадъците. Разрешеният обем багаж на отделен човек е 50 кг при полет към станцията и 17 кг по обратния път, а обемът на боклука е 30 кг, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase