Снимка: Pixabay

ЕС и Китай ще си сътрудничат, за да бъде избегнато въвеждането на високи "наказателни" мита върху износа за Европа на китайски електромобили, предаде ДПА, като се позова на изявление на китайското министерство на търговията.

Китайският министър на търговията Ван Вънтао и еврокомисар Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на ЕК по въпросите на икономиката в полза на хората, продедоха видеоразговор. От министерството съобщи, че ще бъдат проведени консултации във връзка с разследването на ЕС за китайски държавни субсидии за производството на електромобили.

ЕК планира вдигането на митата за внасяните на територията на ЕС китайски електромобили до 38,1%. Те трябва да влязат в сила от началото на идния месец, но могат да бъда свалени със задна дата, ако двете преговарящи страни постигнат съгласие. Настоящите мита за автомобилни производители извън границите на ЕС е 10%, уточнява ДПА, цитира БТА.

По-рано днес вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек, който е и министър на икономиката, заяви по време на посещението си в Китай, че предложените от ЕС високи мита върху китайски стоки не представляват "наказание".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase