Намирането на подходящи и качествени слушалки и то в ценовия диапазон до 200 лева често не е лека задача. Най-често компаниите залагат на красив дизайн на самото устройство, но качеството на звука или функции като достатъчното шумопотискане остават на заден план. Технологичният гигант Huawei предпочете малко по-различен подход, за да се конкурира по-добре в тази категория. Новите ѝ слушалки Huawei Freebuds 6i не предлагат много съществени промени в дизайна спрямо предходното поколение, но пък са със значително по-добро шумопотискане, което ги прави подходящи за ползване в различна среда и в разнообразни ситуации.

Говорейки за дизайна, Huawei залага отново на компактен объл кейс, в който се намират самите слушалки. Потребителите могат да избират между два цвята – бял и черен, но от началото на юли ще могат да купят и новия вариант в светлолилаво, което вероятно ще се хареса повече на дамите. Другите две опции са по-скоро за онези, които предпочитат по-класически решения, пасващи на всяка визия.

FreeBuds 6i са удобна опция за работа, защото могат да се свързват едновременно с две устройства, като преходът от едно устройство към друго става на момента, без допълнително сдвояване и без значение дали устройствата са с операционна система Android, iOS или друга.

Слушалките от типа влизащи в ушите (In-ear) невинаги са удобни, или поне не са разработени за всяко ухо. Huawei обаче е провела симулации върху над 10 хил. проби на уши, а благодарение на това компанията е постигнала намаляване с 6% на размера на компонентите, които се поставят в ухото. Накрайниците пък са направени от течен силикон. Усещат се приятно и имат ключова роля в това да засилят шумопотискането. Huawei е създала три размера тапи със 75% по-дебел връх и 25% по-дебела сетна за върховете на ушите. Това определено има ефект. При спорт например слушалките стоят изключително стабилно и не се налага да бъдат намествани редовно, дори и при по-интензивни тренировки.

Слушалките имат 11-милиметров ултрамагнитен басов драйвер, благодарение на който осигуряват 50% по-мощен бас спрямо преходното поколение. Той достига до 14Hz. Същевременно е добавен LDAC HD аудио кодек.  

Интуитивно управление

Управлението на FreeBuds 6i е изключително интуитивно и се случва от самите слушалки, както и от смартфона. Най-лесният начин за отговаряне на обаждане е докосването и плъзването на пръста по слушалката. По същия начин с плъзгане с контролира и възпроизвеждането на звука.

Превключването между различните режими на шумопотискане се случва със задържането на пръста върху някоя от слушалките. Плъзгането нагоре и надолу пък променя силата на звука. Двойното докосване пуска музиката или я паузира. Три докосвания пък сменят песента. Ако сте свикнали със слушалки, при които две почуквания пускат нова песен, тук ще свикнете бързо с промяната.

Издръжливост

Животът на батерията е сред най-важните неща за всеки, който притежава слушалки и ги ползва на ежедневна база. При FreeBuds 6i общото време, което се получава при пълно зареждане на слушалките и кейса, е 35 часа. Едно зареждане на слушалките пък носи 8 часа работа на слушалките.

В моя случай зарядът на батерията беше към края си, докато сменях полети, но едно бързо 10-минутно зареждане се оказа достатъчно, за да мога да слушам музика в следващите 3 часа на борда, при това с ползване на режим на шумопотискане.     

Същевременно FreeBuds 6i носят спокойствие, че няма шанс лесно да се амортизират или да спрат да работят, тъй като притежават IP54 за устойчивост на вода и прах. Това означава, че при бягане или други интензивни тренировки например няма нужда да се притеснявате от намокрянето на слушалките и потенциални смущения в звука.

По-добро активно шумопотискане

Акцентът във FreeBuds 6i пада преди всичко върху новите възможности за шумопотискане (ANC), предлагани в i серията на Huawei. За целта компанията е разработила технология, която е нарекла Intelligent Dynamic Active Noise Cancellation 3.0. Тази технология познаваме от Pro моделите на компанията, но сега навлизат и в i серията. Тук основна задача е в реално време да пренецява в колко шумна среда се намира потребителят, като алгоритъмът разпознава общо 34 сценария. Шумът се следи на всеки 2,6 μs, така че звукът да се адаптира постоянно и да е максимално изчистен. При ползването на слушалките този процес протича неусетно и няма доловими колебания в звука, дори околният шум да се променя изключително динамично.

Huawei е подобрила и пасивното шумопотискане чрез кухина за филтриране на шума например, а за активното шумопотискане е заложила на система от 3 микрофона, на 2,4 пъти по-висока изчислителна моюност и 11 мм четиримагнитен динамичен драйвер.

Разпознаването на шума се извършва от система от три микрофона, както и от един допълнителен външен микрофон, улавящ с около 50% по-добре околните звуци спрямо предходния модел.

Имах възможност да тествам Huawei FreeBuds 6i в достатъчно шумни условия – в метрото, по време на разходка в града и при серия самолетни полети. Моделът се справя значително по-добре с разнообразието от шумове, в сравнение с предходния модел, особено в самолет. Дори при слушане на аудио книга в такава среда, слушалките предлагат много по-ясен звук, а в ситуация на слушане на музика могат да изолират успешно почти всеки външен шум.

Отвъд това, основният плюс на FreeBuds 6i за мен е удобството от новите тапи, които прилягат много по-плътно в ухото, но без да създават излишно напрежение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase