Снимка: NASA/Dimitri Gerondidakis
fallback

Специалистите от НАСА потвърдиха, че совалката "Индевър" ще се отправи на последен полет към МКС на 16 май, съобщава в понеделник сайтът на Американската космическа агенция.

Уточнява се, че пускането на "Индевър" ще бъде в 8,56 ч. местно време (15,56 ч.). Изстрелването на совалката трябваше да стане на 29 април, но беше отложено четири часа преди старта поради технически причини.

Специалистите от НАСА вече са подменили излезлия от строя разпределителен блок в електрическата система на допълнителната силова установка. Ремонтът е наложил допълнителни тестове на оборудването, включително на животоподдържащите системи, контрола на състоянието на околната среда и тягата.

"Проверихме всички системи и практически вече сме сигурни, че няма да възникнат никакви проблеми нито на борда, нито в електросистемата", казва ръководителят на управлението Майк Мозес.

В хода на предстоящия полет, който ще стане последен за "Индевър", корабът ще достави на МКС различни стоки, включително алфа-магнитния спектрометър, който ще търси следи от тъмна материя и антиматерия в потоците космически лъчи. Този сложен уред, създаван в продължение на 14 години, тежи около 7 тона и струва над 1,5 млрд. долара.

Oще по темата
Скачването на совалката с МКС трябва да се състои на 18 май. Членовете на екипажа от шестима астронавти ще направят четири излизания в Открития космос с продължителност повече от 6 часа за всеки. По време на тези "експедиции" те трябва да проведат профилактика от външната страна на станцията и да монтират новото оборудване.

Командир на екипажа ще бъде Марк Кели, съпруг на члена на Американския Конгрес Габриел Гифърдс, над която през януари беше извършено покушение. Очаква се Гифърдс да присъства на последния старт на "Индевър".

Полетът на космическия кораб ще продължи 16 дни – с два дни повече от по-рано планирания срок. Връщането на совалката се очаква на 1 юни, след което "Индевър" ще се отправи в музея на щата Калифорния.

"Индевър" ще върне на Земята комплект експериментални материали (Materials on International Space Station Experiment 7), който беше изпратен на МКС със совалката "Атлантис" през ноември 2009 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Jana

преди 13 години

+++DAJE I DA OTIDE HJMA DA SVARSHI HISHTO***GOSPOD SI SNAEE RABOTATA***DANO SE VRIVI NASAD V AMERIKA***V BELIA DOM DA PADNE***

13

ас

преди 13 години

Ех успех на совалката :) Но бъдещето не е в тези огромни съоръжения . Франция се отказа от соята совалка дори без да я истреля , Русия направи един опит и .... и тя се отказа . Само Великобритания си вървят в една посока и дано да намерят финанси за да завършат програмата за едностепенен орбитален самолет ! Още един път успех на Индевър

12

до русолизците

преди 13 години

Руска ракета носител "Протон-М" с три спътника за системата "Глонасс" (руският вариант на американската GPS) не е успяла да ги изведе в орбита и те са паднали - най-вероятно в Тихия океан в района на Хавай, съобщи Би Би Си.След изстрелването в неделя от космодрума в Байконур, Казахстан, ракетата се е отклонила от траекторията и последната й степен е паднала на земята, твърдят официални лица и руски специалисти, цитирани от британската медия.

fallback