Снимка: БГНЕС
fallback

Тианхе-1А е наименованието, с което вече се свързва титлата „най-бърз суперкомпютър” в света. Китайската машина е способна да извърши 2,5 хиляди трилиона калкулации в секунда.

За да постигне тази скорост, суперкомпютърът е снабден с над 7 000 графични карти и 14 000 процесора.

Тианхе-1А (в превод Млечен път-1А) е разположен в град Тиендзин в повече от 100 помещения с размер на хладилник и тежи над 155 тона.

Машината вече е в работен режим и се използва от местната метеорологична служба и националната петролна корпорация.

Очаква се съвсем скоро китайският суперкомпютър да бъде официално признат за №1.

Досегашният лидер – американският XT5 Jaguar, намиращ се в Тенеси, ще трябва да се задоволи с второто място, тъй като работи с 47% по-бавно от своя китайски събрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

as

преди 13 години

затва само 7% атомна енергия произвеждат и другото горят въглища .... дори обикновенни реактори немогат да направят без "братушките" камоли термоядрени ....

51

123

преди 13 години

затова направиха и компютъра-да ограничат раждаемостта ;)

50

Браво!!

преди 13 години

Не съм бил още в Китай, но познавам мнозина, които са били там. Някои - много пъти. Най-новите споделени впечатления - потрес. Сравняват днешен Китай с този преди шест години - невероятен възход. На улиците - ведри, усмихнати хора. Сигурно в провинцията все още е доста бедничко. Но китайците успяха да осъществят управляем термоядрен синтез и са с много години пред консорциума, който работи по тази задача (САЩ, ЕС, Русия, Япония) и изгражда ТОКАМАК във Франция. 50, историята на Англия каква е?

fallback