Снимка: НАСА
fallback

Проектът за противоастероидна защита в близко време може да надмине по мащаби строителството на Международната космическа станция, съобщи за РИА Новости един от експертите, вземащи участие в Международния астронавтически конгрес 2010 в Прага.

По-рано шефът на Роскосмос Аналолий Перминов заяви, че Роскосмос започва инициатива по реализацията на проекта за противоастероидна защита на международно равнище.

В отговар на журналистически въпроси Перминов отбелязва, че този проект е доста скъп.

„Астероидите са заплаха за цялото човечество, затова проектът трябва да се изпълнява на международно равнище. Вече сме провели преговори с Европейската космическа агенция и с Евросъюза, но по-нататък от разговорите не сме стигали“, казва той.

Oще по темата
По думите му Роскосмос и Руската академия на науките вече са създали съвместна работна група, която се занимава с разработката на въпроса за защита от астероидна опасност. Групата разглежда различни варианти за защита.

„Има няколко варианта. Първият е спускане на космически апарат непосредствено на астероида. Осъществява се кацане и след това, при включване на неговите двигатели, траекторията на астероида се отклонява от първоначалната“, обяснява ръководителят на Роскосмос.

Той добавя, че е възможно и изменението на траекторията на астероида чрез установяване на неговата повърхност на малки технически системи, използващи енергията на Слънцето, както и разрушаване на астероида с помощта на съществуващите оръжия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

518g

преди 13 години

Брус Уилийс щял да е човекът, който ще командва противоастероидната защита.

7

Анонимен

преди 13 години

Те първо да оправят кенефите на МКС, че да не ходят ***, апък камънаците са лесна работа..

6

no-one

преди 13 години

Не бойте се, ще се гръмнем сами, преди да падне достатъчно голям астероид да ни смачка :)

fallback