Снимка: БГНЕС

Американски химици са разработили нов метод, позволяващ бързо да бъде определена биологичната контаминация (замърсяване с микроорганизми - бел.ред.) на космическите кораби.

Технологията е описана подробно в списанията Microbe и Applied and Environmental Microbiology, а кратка версия е качена на сайта на НАСА, съобщи Лента.ру.

Земните форми на живот, които "пътешестват" с космическите апарати, извършващи междупланетни полети, са опасни за обитателите на други светове (ако изобщо има такива).

За да избегнат заразяването, преди старт космическите кораби се стерилизират. Ноякои съществабаче  са способни да оцелеят и при много тежки условия. Към тях например се отнасят ендоспорите на някои микроорганизми.

Новият метод позволява за няколко часа да се изследва целият космически кораб за наличие на спори. В основата на технологията е залегнала способността на организмите да светят под въздействието на ултравиолетовите лъчи в присъствието на химическия елемент тербий.

Тербият е метал от семейството на лантаноидите, притежаващи висока способност към луминисценция. За свързването на тербия "отговаря" дипиколиновата киселина, влизаща в състава на спорите.

Напоследък много често е повдиган въпросът за предотвратяване на биологичното заразяване на други планети.

През февруари 2009 г. например международен екип от учени обърна вниманието на обществеността върху недостатъчното равнище на защита и предложи по-строги изисквания за стерилизиране на космическите кораби.

Същевременно специалисти на САЩ лансираха идеята на Земята да бъде изграден карантинен бункер, където да
бъдат поставени образците, донесени от планетата Марс,тъй като те теоретично могат да съдържат живи организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase