Снимка: Bulgaria ON AIR

Нов сателит беше изстрелян над облаците в Калифорния с мисията да проучи ролята на облаците в борбата с климатичните промени. Мисията на сателита е с продължителност три години и ще се движи в орбита на около 400 км над Земята.

По думите на Анастасия Стойчева, която е синоптик, сателитите са “очите” на метеоролозите в небето. Освен наблюдение на Земята, е необходимо и такова от Космоса.

“Традиционно спътниците, които наблюдават европейските облаци, летят на около 36 000 км. Този спътник е по-ниско, но всички те имат идеята да сканират Земята", коментира синоптикът и директор на Департамент "Прогнози и информационно обслужване" в НИМХ Анастасия Стойчева в "България сутрин".

Стойчева каза, че е по-трудно вертиклното сканиране на облаците.

"Горният слой на облака закрива случващото се отдолу, не се вижда земната повърхност. Прилагайки различни методики и използвайки информацията от спътниците, могат да се определят различна височина на облаците, тип на облаците. Новите спътници са с по-добра резолюция", обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Синоптикът допълни, че обиковено едни от най-хубавите облаци са свързани с най-драматичните метеорологични явления.

"Новите спътници имат за задача да направят метеорологичното обслужване на обществото по-добро. Информацията от тях влиза в числените модели за прогнозата на времето. Моментът, в който наблюдаваме развитието на облачността, ще бъде много по-точно", разясни още Стойчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase